Liettuassa äänestettiin presidentistä – Grybauskaitė todennäköisesti toiselle kaudelle

Mielipidemittaukset osoittavat Dalia Grybauskaitėlle 47 prosentin kannatusta. Päävastustajat, sosiaaliliberaali Artūras Paulauskas ja sosiaalidemokraatti Zigmantas Balčytis, saavat kumpikin noin kymmenen prosentin kannatuksen.

Ulkomaat
Liettuan presidentti Dalia Grybauskaités.
Bertil Ericson / EPA

Liettualaiset ovat tänään äänestäneet presidentinvaaleissa.

Vaalien ennakkosuosikki on istuva presidentti Dalia Grybauskaitė. Grybauskaitėn kannatus on omaa luokkaansa, mutta häntä ei välttämättä valita suoraan toiselle kaudelle. Suora valinta edellyttää, että hän saa yli puolet äänistä.

Mielipidemittaukset osoittavat Grybauskaitėlle 47 prosentin kannatusta. Päävastustajat, sosiaaliliberaali Artūras Paulauskas ja sosiaalidemokraatti Zigmantas Balčytis, saanevat kumpikin noin kymmenen prosentin kannatuksen.

Grybauskaitė on kasvattanut suosiotaan tiukoilla kannanotoilla Ukrainan tilanteeseen. Hän on tuominnut Krimin niemimaan liittämisen Venäjään kovin sanoin.

– Euroopan pitää ymmärtää, että Venäjä yrittää piirtää sodan jälkeisen kartan ja rajat uudestaan. Ensin Ukraina, seuraavana Moldova ja lopulta Baltian maat ja Puola. Tämä on vakava uhka alueellemme, Grybauskaitė on sanonut.

58-vuotias Grybauskaitė on koulutukseltaan taloustieteilijä. Hän on opiskellut niin Neuvostoliitossa kuin Yhdysvalloissakin. Hän on aiemmin toiminut Liettuan valtiovarainministerinä ja EU:n budjettikomissaarina. Hänet valittiin maansa ensimmäiseksi naispresidentiksi vuonna 2009.

Lähteet: AP, AFP