1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroviisut

Venäjän varapääministeri Euroviisuista: Euroopan tulevaisuus – parrakas tyttö

Venäjä sääti viime kesänä lain, joka kieltää "homopropagandan" eli homoseksuaalisuudesta kertovan informaation välittämisen alaikäisille. Lisäksi se on kieltänyt ulkomaalaisia homopareja adoptoimasta venäläisiä lapsia.

Euroviisut
Itävallan Conchita Wurst lehdistötilaisuudessa lauantaisen viisuvoittonsa jälkeen.
Itävallan Conchita Wurst lehdistötilaisuudessa viisuvoittonsa jälkeen.Kasper Palsnov / EPA

Monet venäläiset poliitikot ja muusikot ovat ilmaisseet tyrmistyksensä Euroviisujen voiton menemisestä parrakkaalle drag-artistille. Itävallan Conchita Wurst on saanut aikaan homoseksuaalien vastaisten kommenttien tulvan Venäjällä.

Varapääministeri Dmitri Rogozin kirjoittaa Twitter-tilillään, että Euroviisujen tulos osoittaa eurooppalaisen integraation tukijoille eurooppalaisen tulevaisuuden: "parrakkaan tytön".

Äärikansallinen Vladimir Žirinovski oli vielä jyrkempi.

– Meidän paheksunnallamme ei ole rajaa. Tämä on Euroopan loppu. Se on muuttunut villiksi. Siellä ei ole enää miehiä ja naisia. Siellä on "niitä", Žirinovski sanoi venäläisen televisiokanava Rossija 1:n haastattelussa.

– Viisikymmentä vuotta sitten Neuvostoliiton armeija miehitti Itävallan. Teimme virheen, kun vapautimme sen. Meidän olisi pitänyt jäädä sinne, Žirinovski jatkoi.

Suosittu hip-hop -tähti Timati kirjoitti Instagrammissa, että Wurstin voitto oli nyky-yhteiskunnan mielisairauden ansiota.

– En haluaisi joutua jonakin kauniina päivänä selittämään lapsilleni, miksi kaksi miestä suutelee toisiaan tai miksi nainen kävelee ympäriinsä värjätyssä parrassa, ja sitä pidetään normaalina.

Pop-tähti Filipp Kirkorov, joka oli tuottanut Venäjän tämänvuotisen viisubiisin, oli puolestaan sitä mieltä, että Wurstin voiton pitäisi saada venäläiset pohtimaan omia homoseksuaalien vastaisia asenteitaan.

– Ehkä se oli jonkinlainen protesti venäläisiä mielipiteitämme vastaan. Ehkä meidän pitäisi pysähtyä ajattelemaan. Ehkä meillä ei pitäisi olla niin ehdottomia asenteita eri tavalla seksuaalisesti suuntautuneita ihmisiä kohtaan, Kirkorov pohti Rossija 1:n haastattelussa.

Venäjä sääti viime kesänä lain, joka kieltää "homopropagandan" eli homoseksuaalisuudesta kertovan informaation välittämisen alaikäisille. Lisäksi se on kieltänyt ulkomaalaisia homopareja adoptoimasta venäläisiä lapsia.

Lähteet: AFP