1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Ministerikato sen kuin kiihtyy – "Takavuosina olisi puhuttu jo hallituskriisistä"

Ei riittänyt, että hallituksesta marssi keväällä ulos kokonainen puolue. Odotettavissa on vielä todellinen poliittinen paukku, kun sekä pääministeri että varapääministeri jättävät hallituksen juhannuksen tietämillä, kirjoittaa Yle Uutisten politiikan toimittaja Jouni Turunen.

politiikka

Jutta Urpilainen (sd.) luopuu valtiovarainministerin tehtävistä näillä näkymin juhannuksen jälkeen ja hänestä tulee jo yhdeksäs hallituksen jättävä ministeri. Hallituksen alkuperäisestä kokoonpanosta alkaakin olla jo puolet poissa.

RKP:n Stefan Wallinista se alkoi vain vuosi hallituksen nimittämisen jälkeen.

Puolustusministeri Wallinin koettiin estäneen kielipoliittisin perustein ruotsinkielisen Dragsvikin varuskunnan lakkauttamisen. Hän kiisti, mutta jätti sekä puolustusministerin että RKP:n puheenjohtajan tehtävät.

Seuraavana lähti kokoomuksen Jyri Häkämies, joka heitti hyvästit elinkeinoministerin tehtäville ja siirtyi työnantajien EK:n leipiin.

Vaalikauden puolivälissä SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen kierrätti oikein tarkoituksella ministereitään. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ja opetusministeri Jukka Gustafsson saivat lähteä.

Jälkikäteen voi kysyä, olisiko niukasti ratkenneen puolueen puheenjohtajavaalin tulos ollut toinen, jos potkut ay-henkiselle Gustafssonille olisivat jääneet antamatta.

Eikä siinä vielä kaikki

Myöhemmin kaatui sitten myös vihreiden Heidi Hautalan ministeriura, kun Arctia Shipping-kohu iski päälle.

Tänä keväänä hallituksesta marssi ulos kokonainen puolue, kun vasemmistoliiton kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ja liikenneministeri Merja Kyllönen jättivät jäähyväiset hallitusyhteistyölle.

Mutta nyt odottaa sitten vielä todellinen poliittinen paukku, kun sekä pääministeri että varapääministeri ovat jättämässä hallituksen juhannuksen tietämillä.

Jyrki Katainen (kok.) jää odottelemaan mukavampia EU-tehtäviä, ja Jutta Urpilainen sai tylysti takkiin omalta puolueväeltään.

Takavuosina olisi puhuttu jo muitta mutkitta hallituskriisistä.

Ministerirumbaa pyöritellään nyt sitten taas, kun joku kokoomuskolmikosta Jan Vapaavuori, Paula Risikko ja Alexander Stubb, ehkä tässä järjestyksessä, ottaa kesäkuussa Kataisen paikan pääministerinä.

Demareissa mylly voi pyörähtää vielä isommallakin kammella, jos uusi puheenjohtaja Antti Rinne ei uskalla ottaa suoraan Urpilaisen paikkaa valtiovarainministerinä, vaan hyppää jonkun riviministerin tontille.

Hallituksen ovet paukkuvat varmasti myös eurovaalien jälkeen, sillä ehdolla on peräti kolme hallituksen ministeriä.

Hei hulinaa!

Lue seuraavaksi