Ukrainan separatistit eivät odota äänestyksen tulosta – "Perustamme oman hallinnon ja armeijan"

"Donetskin kansantasavallan" johtaja on jo ilmoittanut alueen hallinnollisista uudistuksista, jotka toteutetaan kansanäänestyksen tulosten tultua julki. Äänestys jatkuu edelleen.

Ukraina
Mariupolin äänestyspiste Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella, 11. toukokuuta.
Mariupolin äänestyspiste Itä-Ukrainassa, Donetskin alueella, 11. toukokuuta. Alesey Furman / EPA

Vaikka kansanäänestys Itä-Ukrainan itsehallinnosta on vasta käynnissä, Donetskin separatistit ovat julkistaneet suunnitelmansa alueen tulevaisuudesta.

Separatistien perustaman "Donetskin kansantasavallan" johtaja Denis Pushilinin mukaan vaalien tulosten tultua julki alueelle perustetaan omat hallintoelimet ja myös oma armeija.

- On välttämätöntä perustaa valtiolliset elimet ja sotilashallinto niin pian kuin mahdollista, hän sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Ukrainan sotilaita kohdeltaisiin miehittäjinä.

- Kansanäänestyksen tulosten julkistamisen jälkeen kaikki alueellamme olevat sotilasosastot ovat laittomia miehittäjiä, Pushilin ilmoitti.

Separatistien mukaan kansanäänestys sujuu hyvin. Ongelmia on ollut ainoastaan sellaisilla alueilla, missä Ukrainan armeija häiritsee äänestämistä. Luhanskin äänestystoiminnan tiedottaja mainitsee ongelma-alueina Svatovon, Melvojen, Belokurakinon ja Troitskojen.

Luhanskissa äänestysprosentin kerrotaan nousseen jo 75:een ja Donetskissa 70:een.

Luhanskin Kiova-mielinen kuvernööri Iryna Verygina sanoo Kyiv Post -lehdess (siirryt toiseen palveluun)ä, että kansanäänestys on epäonnistunut, koska monet ihmiset ovat boikotoineet laitonta äänestystä.

Äänestys päättyy kello 22. Tuloksia on odotettavissa yön aikana.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass