1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eve ja Sean

Tupakkafarmari ja tuleva äiti: En halua esikoiseni polttavan, sillä "tiedämme mitä aski sisältää"

Kroatialaisen maanviljelijä Sanjan perheessä on viljelty tupakkaa ja maksettu sen avulla laskut jo vuosikymmenien ajan. Kukaan hänen perheestään ei kuitenkaan polta. Se on liian epäterveellistä.

Kroatialainen tupakkafarmari Sanja Mrzljak Jovanić on viimeisillään raskaana. Pian hänestä tulee äiti. Kuva: Sean Ricks

Tuoksu on makea, ja maasta puskevat kasvit ovat kauniin vihreitä. Seisomme Sanja Mrzljak Jovanićin, 30, kanssa keskellä tupakkapeltoa. Tältä tuoksuu keuhkojen tappaja.

Sanja pitelee mahaansa ja katsoo ympärilleen. Perheen maatila Slatinassa, Itä-Kroatiassa, kattaa yli 25 hehtaaria. Täällä kasvatetaan myös kamomillaa, mutta elantonsa perhe tekee röökistä.

Kukaan Sanjan perheestä ei polta. Viimeisillään raskaana oleva Sanja ei myöskään halua nähdä pian syntyvää esikoispoikaansa tupakka suussa.

- Se on epäterveellistä. Me tiedämme, mitä tupakka-aski sisältää.

Sanjan perhe on viljellyt tupakkaa jo 1960-luvulta asti. Viljelty tupakka myydään lähes yksinomaan ulkomaille. Eikö tupakanviljelijää sitten haittaa, että hänen perheensä viljelemä tupakka tärvelee toisten keuhkoja?

- Kaikki tietävät nykyään, mitä tupakan polttamisesta seuraa. Jos aikuinen ihminen polttaa, on se hänen omalla vastuullaan, Sanja toteaa.

Katsomme, kuinka Sanjan eläkeikäiset vanhemmat nyppivät tupakkaa pellolla. Pitkän päivän työt ovat vasta alussa. Työ on raskasta, ja viime päivien sateet ovat olleet sadolle haitaksi.

Sanja ei voi auttaa raskautensa takia. Suurin työ jää nyt vanhempien harteille. Alueella on kasvatettu tupakkaa satoja vuosia, mutta se ei kannata kuten ennen.

- Kun perheeni alkoi viljellä tupakkaa, se oli hyvä bisnes. Isä rakensi saman vuoden aikana talon ja osti auton sekä traktorin. Nyt sellaista ei voi kuvitellakaan.

Sanja epäilee, että tämä on viimeinen vuosi kun perhe kasvattaa tupakkaa. Ihmisten asenteet tupakkaa kohtaan ovat tiukentuneet, ja Sanjan mukaan Kroatiassa on vaikea olla pieni maanviljelijä. Suuret syövät pienet, ja maan talous on kuralla.

- Pienet kylät kuivuvat pois. Sama tapahtuu maanviljelijöille. Ihmiset joutuvat ottamaan valtavasti lainaa, mitä he eivät pysty maksamaan pois. Maanviljely ei enää kannata.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa.