Moni vanha omakotitalo saattaa osoittautua arvottomaksi – "Henkilökohtaisia tragedioita edessä"

Moni suomalainen vanha omakotitalo saattaa osoittautua lähitulevaisuudessa lähes täysin arvottomaksi. Kiihtyvä kaupunkeihin muutto on hyydyttänyt omakotitalokauppaa varsinkin syrjäseuduilla ja joidenkin asuntojen vakuusarvo on jo nyt nolla. Asiantuntijoiden mukaan tilanne voi olla etenkin ikääntyville ihmisille kohtalokas.

talous
Valo palaa omakotitalon ikkunassa.
Mika Kanerva / Yle

Vanhojen omakotitalojen kauppa Suomessa on ollut jo jonkin aikaa hiljaista. Hinnat ovat olleet pienessä laskussa pari vuotta ja joillakin paikkakunnilla myyntiajat ovat venyneet ennätyspitkiksi.

Tarjontaa on lähes joka puolella selvästi enemmän kuin kysyntää.

Samaan aikaan entistä useampi suomalainen haluaisi nyt muuttaa työn perässä kaupunkiin. Myös ikääntyvä väestö haluaisi kaupunkiin palvelujen lähelle.

Mutta monelle muutto jää nyt haaveeksi, kun vanha asunto ei mene kaupaksi.

Helsingin Yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaaran mukaan tilanteen seuraukset voivat olla vakavat.

– Vanhenevan väestön osalta syrjäseuduilla tilanne voi olla hyvinkin kohtalokas, kun sitä varallisuutta, jota on asuntoon säästetty ei ehkä olekaan realisoitavaksi sillä tavalla kun on ajateltu, Vaattovaara sanoo.

Jo nyt joillakin paikkakunnilla pankit saattavat katsoa vanhojen omakotitalojen vakuusarvoksi pyöreän nollan. Eli monelle se elämän suurin sijoitus saattaakin yhtäkkiä asunnonvaihtotilanteessa osoittautua käytännössä arvottomaksi, jos ostajaa ei löydy.

– Ihmisillä on ollut se pesämuna ja turva siinä omassa kodissa. Kun siitä ei ole sitä arvoa saatavissa oman vanhuuden turvaksi, niin kyllä henkilökohtaisella tasolla on suuria henkilökohtaisia tragedioita edessä, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.

"Ollaan dramaattisessa tilanteessa"

Vaikeimmassa tilanteessa ovat syrjäisimpien seutujen vanhat omakotitalot, joissa on paljon kunnostustarvetta.

Mutta tulevaisuudessa arvo voi laskea nopeasti myös vähemmän syrjäisillä alueilla.

– Tässä ollaan erittäin dramaattisessa tilanteessa. Meillä on 1,1 miljoonaa omakotitaloa, joista alle 100 000 on pääkaupunkiseudulla. Eli kyllä iso osa etenkin vanhoista omakotitaloista sijaitsee tällä hetkellä niillä alueilla, joissa tulevaisuudessa ei välttämättä ole kovinkaan aktiiviset asuntomarkkinat, sanoo Ari Pauna.

Asiantuntijat vertaavat tilannetta jo 60-luvulla tapahtuneeseen suureen maaltamuuttoon, jolloin maaseudulla jäi tyhjilleen suuri määrä vanhoja taloja, kun ihmiset muuttivat työn perässä kaupunkeihin.

Moni jättää jo nyt vanhan omakotitalonsa kakkosasunnoksi, kun sitä ei saada myydyksi. Ilmiö ei kuitenkaan näy vielä asuntojen hintojen kehityksessä, koska kakkosasuntoja ei myydä.

– Tämä on ihan selkeä asuntomarkkinoiden trendi, sanoo Hypoteekkiyhdistyksen Ari Pauna.

– Ehkä ensimmäistä kertaa laajamittaisemmin meille jää asuntoja tyhjiksi, ja ensimmäistä kertaa Suomen historiassa törmätään tilanteeseen, jossa näille asunnoille ei kaikkialla kerta kaikkiaan löydy kysyntää, sanoo Mari Vaattovaara.

Kaupunkimaantieteen professorin mukaan asiasta pitäisi käydä jo nyt vilkasta keskustelua, ennen kuin ilmiö entisestään laajenee.

– Meillä on kansallisvarallisuudesta iso osa kiinni näissä rakenteissa. Monet ihmiset ovat laittaneet niihin kaikki säästönsä. Onhan se aika iso kysymys, jos tällaisella varallisuudella ja rakennuskannalla ei ole enää käyttöä.