Saudi-Arabia pelkää kamelien levittävän tappavaa virusta – kamelinajajien pidettävä kasvomaskia

Kamelit ovat todennäköisin MERS-virusten lähde, sanoo maan maatalousministeriö. MERS-virusten aiheuttama tauti on surmannut kahden vuoden aikana yli sata ihmistä. Virukselle ei ole tehokasta hoitoa.

terveys
Mies ja kameli Arafatissa, Saudi-Arabiassa, lokakuussa 2011.
Amel Pain / EPA

Saudi-Arabian maatalousministeriö on antanut varoituksen kaikille kamelien kanssa tekemisissä oleville ihmisille eläinten välityksellä mahdollisesti leviävästä vaarallisesta taudista.

Saudi-Arabiassa leviää tappavan vaarallinen MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome), joka havaittiin ensi kertaa kaksi vuotta sitten. Terveysviranomaisten mukaan viruksen on saanut tähän mennessä 480 ihmistä ja heistä jo 139 on kuollut.

Taudin leviämistapa ei ole tarkalleen tiedossa, mutta asiantuntijoiden mielestä kamelit ovat todennäköisin taudin lähde.

Maatalousministeriön mukaan kameleita käsittelevien on pidettävä viruksilta suojaavaa kasvosuojainta ja käsien pesu on hoidettava hyvin. Erityisen varovainen on oltava, jos on tekemisissä sairaiden tai kuolleiden kamelien kanssa tai niiden synnytyksissä.

Coronaviruksiin kuuluvalle MERS-virukselle ei ole rokotetta eikä tehokasta hoitoa.

Saudi-Arabia on huolisaaan tilanteesta, koska maahan on heinäkuussa tulossa suuret määrät pyhiinvaeltajia islamilaisten ramadan-pyhien aikaan.

Lähteet: Reuters, AP