1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Separatistit: Donetskilaiset äänestivät itsemääräämisen puolesta

Itä-Ukrainassa Donetskissa ja Luhanskissa on pidetty kansanäänestys alueen itsemääräämisoikeudesta. Länsi on tuominnut äänestyksen täysin.

Ukraina
Donetskin alueen asukkaat osallistuivat kansanäänestykseen Mariupolissa 11. toukokuuta.
Donetskin alueen asukkaat osallistuivat kansanäänestykseen Mariupolissa 11. toukokuuta.Maksim Dondyuk / EPA

Itä-Ukrainan separatistien mukaan lähes 90 prosenttia äänestäjistä tukee Donetskin alueen itsemääräämisoikeutta. Tarkkaa lukua separatistit eivät ole kertoneet.

Luhanskin alueelta tietoja on kertonut vasta venäläinen uutistoimisto Itar-Tass. Sen mukaan äänestysprosentti alueella oli noin 80.

Donetskin keskusvaalilautakunnan alustavan tiedon mukaan äänestysprosentti oli 71,4. Äänestyksen virallisia tuloksia odotetaan kahden päivän kuluessa.

– Näitä voi luonnehtia lopullisiksi tuloksiksi, kertoi Donetskin oman vaalikomitean puheenjohtaja Roman Ljagin uutistoimisto AFP:lle.

Ljaginin mukaan äänten laskeminen oli poikkeuksellisen helppoa, koska "vastaan annettuja ääniä ja hylättyjä ääniä oli niin vähän".

Länsimaat ja Ukraina eivät tunnusta äänestyksen tuloksia. Paikalla olevat toimittajat ovat todenneet, että äänestyksen luotettavuus on kyseenalainen.

Separatistien perustaman ns. Donetskin kansantasavallan johtaja Denis Pušilinin mukaan äänestystulosten tultua julki, alueelle perustetaan omat hallintoelimet ja oma armeija.

– On välttämätöntä perustaa valtiolliset elimet ja sotilashallinto niin pian kuin mahdollista, hän sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Ukrainan sotilaita kohdeltaisiin miehittäjinä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi