Liettuan presidentinvaaleissa tarvitaan toinen kierros

Liettuassa on pidetty kuudennet presidentinvaalit sitten maan uuden itsenäistymisen vuonna 1991.

Ulkomaat
Dalia Grybauskaite
Dalia Grybauskaite.EPA / Olivier Hoslet

Liettuan ensimmäinen naispresidentti Dalia Grybauskaite voittaa maan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen selvin luvuin, mutta silti vaaleissa tarvitaan toinen kierros.

Kun sunnuntaisten vaalien äänistä on laskettu muutamaa prosenttia vaille kaikki äänet, on istuva presidentti ja entinen Euroopan unionin taloussuunnittelusta vastannut komissaari saanut niistä 45,8 prosenttia, kertoo maan keskusvaalikomitea.

Toisesta sijasta käytiin tiukkaa kamppailua keskustavasemmistolaisen sosialistin Zigmantas Balcytisin ja työväenpuoluetta edustavan Arturas Paulauskasin kesken. Balcytis on tähän mennessä kerännyt äänistä 13,7 prosenttia. Paulauskas jäi hänestä noin prosenttiyksikön verran.

Grybauskaite on ehdolla riippumattomana, mutta maan keskustaoikeistolaiset puolueet ovat hänen selkeimpiä tukijoitaan.

Kaksi eniten ääniä saanutta pääsee toiselle kierrokselle. Se järjestetään EU-vaalien yhteydessä 25. toukokuuta.

Dalia Grybauskaite on kritisoinut Venäjää tiukin sanoin Ukrainan kriisin vuoksi. Tiukka linja on tuonut hänelle lisää kannatusta.

Ensimmäisen kierroksen voittaja Grybauskaite on selkeä suosikki toisella kierroksella, mutta ei varma voittaja.

– Istuva presidentti on suosikki, mutta ei absoluuttinen voittaja. Balcytis saattaa kerätä paljonkin nyt pudonneiden ehdokkaiden ääniä, kertoo vilnalaisen Kansainvälisen politiiikan ja politiikan tutkimuksen keskuksen johtaja Ramunas Vilpisauskas uutistoimisto AFP:lle.

Vuoden 2009 vaalissa Grybauskaite sai jo ensimmäisellä kierroksella 68 prosenttia äänistä. Silloin se riitti suoraan valintaan presidentiksi.

Lähteet: AFP, Reuters