Suomen paras bloggaaja neuvoo: "Älä aliarvioi lukijoitasi"

10 vuotta blogiaan pitänyt Jukka Kemppinen valmistelee tekstejään kauan. Hänen mielestään blogeilla ja runoudella on paljon yhteistä.

Aamu-tv
Jukka Kemppinen.
Professori, varatuomari Jukka Kemppinen on maamme suosituimpia bloggaajia. Aiheet ovat usein varsin haastavia, kuinka Kemppinen on onnistunut houkuttelemaan moni kymmentuhatpäisen lukijajoukon?

– Henkilö, joka kirjoittaa joka päivä ilmaiseksi, on varmaan päästään vialla, naureskeli 10 vuotta blogia pitänyt informaatio- ja teknologiaoikeuden professorin Jukka Kemppinen vieraillessaan Ylen aamu-tv:ssä.

Viime vuonna Helsingin Sanomat palkitsi Jukka Kemppisen Suomen parhaana bloggaajana. Hän on kirjoittanut kymmenessä vuodessa 3 500 tekstiä, joita on kommentoitu yhteensä 50 000 kertaa. Kuukausittain hänellä on 40 000 lukijaa.

– Blogini ei maksa mitään. Jotkut ovat ehkä ottaneet tavaksi lukea sen aamun sanomalehden kanssa. Välillä siellä on sellaisia otsikkoja ja räävittömyyksiä, jotka ehkä tehoavat yleisöön ja vetoavat heidän alimpiin tunteisiinsa, Kemppinen miettii bloginsa suosiota.

Tiivistä ja näe vaivaa

Kemppinen kirjoittaa muun muassa kirjallisuudesta, yhteiskunnasta ja tieteestä. Hänen mukaansa blogitekstiin täytyy nähdä vaivaa.

– Blogissa on tilaisuus tehdä samalla tavalla kuin runoa kirjoittaessa eli laatia 91 versiota, sovitella osia keskenään ja sitten laittaa eteenpäin sen, minkä parhaaksi toteaa.

– Silloin tällöin kun tavoittelen äkillisen päähänpiston tai oikullisen mutkan tunnelmaa, niin sen sommittelemiseen menee kahdeksan tuntia, hän myöntää.

Toinen tärkeä asia blogitekstissä on, ettei se saa olla liian pitkä.

– Ei kukaan jaksa keskittyä. Sen tekstin on mentävä heti jakeluun tai muuten se unohtuu. ADHD-aikuisen tarkkaavaisuusraja on kaksi liuskaa.

"Verkkomaailma on kuin Ämmässuon kaatopaikka"

Aloittelevalle bloggaajalle Kemppisellä on kaksi ohjetta.

– Älä milloinkaan vähättele tai halveksi lukijoita. Äläkä milloinkaan usko median kritiikkiä siitä, että verkkokirjoittelun taso olisi heikko. Se on pelkkää kateutta.

Aivan varauksetta ei Kemppinenkään nykyistä verkkokirjoittelua arvosta.

– Tällä hetkellä verkkomaailma tuo mieleeni Ämmässuon kaatopaikan. Liian moni unohtaa, että rikkinäisen, vanhentuneen informaation levittäminen on ympäristörikos. Outoa, ettei siitä toistaiseksi haasteta käräjäoikeuteen. Pitäisi haastaa.