1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylen kysely: Kolmannes lakimiehistä tyytymättömiä hallinto-oikeuden tuomioihin – "Kumileimasimia"

Lakimiehiltä sataa tiukkaa kritiikkiä hallinto-oikeuksia kohtaan. Joka kolmas Ylen laajaan kyselyyn vastannut lakimies tai asianajaja sanoo, että hallinto-oikeudet ovat vain valtion viranomaisten vallankäytön jatke. Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari kiistää väitteen.

Kotimaan uutiset
Hallinto-oikeus grafiikka
Vastaajia yhteensä 356: 6 "Ei koskaan", 110 "Harvoin", 237 "Usein", 3 "Aina"Yle Uutisgrafiikka

Eri tuomioistuinten ratkaisuista lakimiehet ovat kaikkein tyytymättömimpiä hallinto-oikeuden ratkaisuihin.

Joka kolmas Yle Uutisten laajaan kyselyyn vastannut lakimies sanoo, että hallinto-oikeuksista tulee harvoin tai ei koskaan laadultaan hyviä tuomioita. Kyselyyn vastanneet juristit ovat eri tuomioistuimissa juttuja hoitavia lakimiehiä tai asianajajia.

Avoimissa vastauksissa tyytymättömät juristit kuvailevat, että hallinto-oikeudet tuntuvat toimivan liian usein "kumileimasimina" viranomaisratkaisuille. Kritiikkiä kerää myös se, että suulliseen käsittelyyn on liian vaikea päästä.

Helsingin hallinto-oikeus on Suomen suurin hallinto-oikeus – se käsittelee vuodessa yli 8 000 asiaa, joista vain reilu 200 saa suullisen käsittelyn.

Asia on tavallisen ihmisen kannalta huolestuttavaa, sillä hallinto-oikeuksissa ratkaistaan esimerkiksi sosiaalitukiin, tonttikiistoihin ja veroihin liittyvät asiat, kun haemme muutosta viranomaispäätöksiin.

Sitaattigrafiikka
Sitaattigrafiikka
Sitaattigrafiikka

Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Marjatta Mäenpää sanoo kaiken palautteen olevan tervetullutta.

Hän ei myönnä huomanneensa, että viranomaispäätöksistä kopioitaisiin perusteluja hallinto-oikeuden ratkaisuihin.

– Me sovellamme samaa lainsäädäntöä kuin viranomaiset, mutta olemme tuomioistuin. Päätösten perustelut ovat erittäin tärkeät ja niiden tulisi olla tietenkin ymmärrettävät ja selkeästi kirjoitetut. Hallinto-oikeudessa on tietysti se erityinen piirre, että me kirjoitamme päätöksiä myös viranomaisille. Ja jos me kumoamme viranomaisen päätöksen lainvastaisena, niin on hyvin tärkeää, että viranomainen tietää, missä on menty harhaan, Mäenpää pohtii.

Ylituomari arvelee, että yksi syy kyselyyn vastanneiden lakimiesten kritiikkiin saattaa olla se, että hallinto-oikeuksien toiminta on tuntematonta suhteessa yleisiin tuomioistuimiin.

– Hallintotuomioistuimet ovat oikeusavustajille selvästi vieraampi linja kuin yleiset tuomioistuimet. Meillähän nimittäin tavalliset ihmiset voivat ajaa ja ajavatkin omaa asiaansa ilman avustajaa. Ja yritykset käyttävät erittäin usein omaa tilintarkastajaa tai näitä isoja konsulttitoimistoja. Meillä asiamiehiä näkyy huomattavasti harvemmin kuin yleisellä puolella.

Suomen Asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä sanoo, että kehittämistarvetta saattaa olla puolin ja toisin.

– Mutta kyllä lähtökohtaisesti ne asianajajat, jotka siellä hallinto-oikeudessa asioivat, tuntevat sen prosessin kyllä, Sipilä huomauttaa.

"Prosessi ei aina kestä kriittistä tarkastelua"

Hallinto-oikeuden ratkaisuihin voi edelleen hakea muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Vastaajat pitävät Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuja laadukkaampina kuin hallinto-oikeuksien ratkaisuja. Silti joka viides lakimies tai asianajaja on tyytymätön korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuihin.

Sitaattigrafiikka
Sitaattigrafiikka

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori katsoo, että kritiikki tuomioistuinta kohtaan voi syntyä niin monesta eri asiasta, että sitä on vaikea lähteä kommentoimaan. – En näe, että tämä antaa syytä sanoa mitään. Isoon massaan mahtuu aina eri syistä myös kriittisiä puheenvuoroja, kuittaa Vihervuori puhelimessa.

Lue seuraavaksi