1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Perussuomalaiset ja kristilliset: Vihreät heikentäneet Suomen kilpakykyä ja ajavat EU:sta liittovaltiota

Kristillisten Jouko Jääskeläinen ja perussuomalisten Simon Elo haastoivat Tarja Cronbergin vihreiden EU-kannoista Ylen puoluepäivänä.

Tarja Cronberg, Simon Elo ja Jouko Jääskeläinen.
Muun muassa maahanmuuttopolitiikka nousi esiin, kun kristillisten Jouko Jääskeläinen ja perussuomalaisten Simon Elo haastoivat Tarja Cronbergin Aamu-tv:ssä.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit syyttivät vihreitä Ylen aamu-tv:ssä Suomen kilpailukyvyn heikentämisestä rikki-direktiivillä ja EU:n liittovaltion ajamisesta. Vihreitä arvosteltiin myös pyrkimyksestä tasapäistää EU-maat.

Kristillisten eurovaaliehdokkaan Jouko Jääskeläisen mukaan vihreät vaikuttivat vahvasti EU:n rikki-direktiivin säätämiseen, joka haittaa Suomen kilpailukykyä verrattuna Välimeren maihin. Jääskeläinen painotti, että kaikilla EU-mailla pitää olla samanlaisten kilpailuolosuhteet markkinatasopainon vuoksi.

– Välimeren alueella on huomattavasti kevyemmät määräykset rikistä laivaliikenteessä. Täällä pohjoisessa ne ovat paljon tiukemmat. Tämä merkitsee satojen miljoonien menetystä Suomen talouselämälle. Meidän teollisuuden vientihän perustuu suurelta osin laivakuljetuksiin.

Vihreiden ehdokas Tarja Cronberg muistutti, että kansainvälinen merenkulkuorganisaatio sääti alunperin rikkidirektiivin, ei EU. Hänen mukaansa Suomen teollisuus on hyötynyt direktiivistä, ja suomalaiset yritykset ovat saaneet siitä kilpailuetua.

– Wärtsilä ja Neste Oil saivat EU-päätösten takia tilauksia, kun laivayhtiöt vaihtavat puhtaanpaan teknologiaan. Uskon, että pidemmällä tähtäimellä  on Suomen etu,  että olemme markkinajohtajia vähäpäästöisissä dieselmoottoreissa. Ei katalysaattorien tulo tuhonnut autoteollisuuttakaan.

"Rikki-direktiivi näkyy merenkulkualan yt-neuvotteluina"

Cronberg huomautti, että direktiivi säästää arviolta kymmenien tuhansien ihmisten hengen vuodessa päästöjen vähenemisen kautta. Cronberg uskoo, että hyvin pian myös Välimerelle tulevat samat vaatimukset terveyssyistä kuin Itämerellä on. Jääskeläinen kuittasi, ettei direktiivin terveysvaikutuksista ole varmaa tietoa, ne perustuvat vanhoihin tietoihin.

Perussuomalaisten eurovaaliehdokas Simon Elo arvosteli Cronbergin puheita Suomen teollisuuden edelläkävijyydestä.

– Mitä se edelläkävijyys hyödyttää Suomea tai Eurooppaa. Me kiristämme ympäristö- ja energiaverotustamme, ja kymmenet tuhannet työpaikat siirtyvät Kiinan kaltaisiin maihin, jotka eivät välitä meidän edelläkävijyydestä. Heitä kiinnostaa oma talouskasvu ja työpaikkojen syntyminen Kiinaan.

Elo totesi, että rikki-direktiivi näkyy Suomessa merenkulkualan henkilöstövähennyksinä. Esimerkiksi Viking Line on ilmoittanut yt-neuvotteluiden yhdeksi syyksi rikki-direktiivin kustannukset. Cronberg muistutti, että direktiivistä kärsivät yritykset voivat hakea kansallista tukea.

"Vihreät haluavat EU:sta liittovaltion"

Vihreät haluavat lisätä Euroopan unionin omien varoja muun muassa ympäristöveroilla. Simon Elo syytti vihreitä EU:n ajamista kohti liittovaltiota, koska he haluavat luoda yhteisiä EU-veroja.

– Suomi on seuraavan kuuden vuoden aikana vahvasti nettomaksaja, 3, 64 miljardia euroa. Ja vielä tämä päälle vihreät haluavat lisätä meidän verotaakkaa. Kyllä tämä on vahvaa liittovaltiokehitystä.

Tarja Cronberg puolusti puolueen linjaa, ja sanoi, että EU:n oman rahoituksen lisääminen vähentäisi union riippuvuutta jäsenvaltioiden nettomaksuista. EU:n omaa rahaa voitaisiin käyttää erityisesti alentamaan joissakin EU-maissa korkealla olevaa nuorisotyöttömyyttä. Hän muistutti, että Euroopassa on 14 miljoonaa nuorta työtöntä, jotka uhkaavat syrjäytyä.

– Suomessa tarvitaan työvoimaa. Espanjasta voitaisiin ottaa meille koulutettuja nuoria esimerkiksi terveysalalle, kun siellä ei ole työpaikkoja. Hei toisivat EU:n nuoristakuun eli rahan mukanaan. Suomelle jäisi tosi vähän kustannuksia.

Vihreät kannattavat myös Euroopan yhteistä velkavastuuta eli eurobondeja, joilla voidaan vähentää velkaantuneiden EU-maiden korkotasoa. Tämä kuitenkin nostaa korkotasoa Suomessa.

– Katson, että meillä on yhteisvastuu siitä, että Euroopan talouskehitys menee eteenpäin. EU ei voi jakaantua köyhiin ja rikkaisiin maihin. Tämä toisi tulevaisuudessa erittäin paljon ongelmia. Meidän ehto eurobondeille on samojen pelissääntöjen noudattaminen EU-maissa. Sääsntöjen rikkomisesta seuraisi sanktioita.

Jouko Jääskeläinen muistutti, että säännöt ovat olleet olemassa 20 vuotta, mutta niitä ei ole noudatettu.

Simon Elo katsoi vihreiden haluavan tasapäistää Euroopan maat.

– Miksi tällaisella harmonisointipolitiikalla halutaan laittaa verotus ja sosiaaliturva laittaa samalle tasolle. Ei se ole mahdollista. Euroopassa on erilaisia kulttuureita ja talouksia.

Cronberg sanoi, ettei rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kaventamistavoite ole tasapäistämistä. Puolue haluaa, että kaikilla samanlaiset edellytykset päästä eteenpäin. Cronbergin mukaan tässä auttaa esimerkiksi yritysten sama minimiverotustaso, joka vähentää EU-maiden välistä verotuskilpailua.