"Kouvolasta puuttuu vain liikenneruuhkat ja meri"

Uusi kuvateos näyttää Kouvolan monet kasvot. Kuvista löytyy muun muassa luontoa, urheilua sekä elämää pikkukaupungissa. Tekstit muistuttavat aforismeja.

Kotimaa
Kouvola Tunnelmia -kirja kuvaa muun muassa kaupungin luontoa
Kouvola Tunnelmia -kirja kuvaa muun muassa kaupungin luontoa.Johannes Wiehn / Kirjakaari

"Jumala loi maaseudun, ihminen kaupungin ja piru pikkukaupungin. Jos sanonnassa on perää, Kouvolasta suurin osa on Jumalan luomaa. Ihmisen työ näkyy myös ja kaipa pirullekin on joitain hommia jätetty."

Näin kirjoittaa Jukka Behm uudessa Kouvolaa käsittelevässä kuvateoksessa. Yhdessä valokuvaaja Johannes Wiehnin kanssa tehty Kouvola Tunnelmia -niminen kirja julkaistaan lähiaikoina. Kuvat olivat olemassa ensin, tekstit syntyivät myöhemmin.

– Paikkakuntalaisena minulla on aika hyvä kuva siitä, mitä kaikkea täällä on. Taustasta lehtikuvaajana oli hyötyä, ja kuvattavat kohteet löytyivät helposti, sanoo Johannes Wiehn.

Kirjan tekstit muistuttavat aforismeja, johon on tiivistetty kuvan kannalta olennaiset asiat. Vai miltä kuulostaa tokaisu "Vain kaksi Kouvolasta puuttuu: Liikenneruuhkat ja meri"? Jukka Behmin mukaan aforismit ovat voineet päätyä kirjaan osittain vahingossa.

– En itse edes huomannut, että sellaista on sinne tullut. On kuitenkin hienoa, että tämä on myös aforismikirja.

Luontokuvista ylitarjontaa

Kirjan suunnittelussa on ollut mukana myös Kouvolan kaupungin viestintäosasto. Kokonaisuus on jaettu kuuteen eri osioon. Kuvia on muun muassa arkkitehtuurista, historiasta, luonnosta sekä elämästä pikkukaupungissa. Materiaalia oli runsaasti ja editoinnille olikin tarvetta.

– Ensimmäisessä taittoversiossa taisi olla 50 sivua pelkästään luontokuvia. Piti vähän alkaa karsia, Jukka Behm kertoo.

Johannes Wiehn korostaa puolestaan kaupungin monipuolista historiaa. Esimerkiksi venäläisten rakennuttamat tiilirakennukset Korialla ja Kasarminmäellä ovat tärkeä osa sotahistoriaa. Unohtaa ei sovi myöskään 70-luvun betoniarkkitehtuuria.

– Täällä on hyvin paljon historiaa, vaikka kouvolalaiset eivät sitä aina itse tajuakaan, sanoo Wiehn.

Kouvola Tunnelmia -teos julkaistaa suomen lisäksi myös englanniksi ja venäjäksi. Kirjan julkaisee Kirjakaari -niminen kustantamo.