Hauhonselälle toivotaan vesiensuojeluyhdistystä

Hauhonselän vedenlaatu heikentyi äkillisesti 1990-luvun lopulla. Vedenlaadun parantamiseksi Hauhonselälle toivotaan vesiensuojeluyhdistystä.

vesiensuojelu
Hauhonselkä
Nina Keski-Korpela / Yle

Hauhonselän vedenlaadun parantaminen vaatisi laajaa yhteistyötä kylien kesken, katsoo Hauhontaustan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Martti Kutilainen.

– Tähän tarvittaisiin koko Hauhonselän ympäristön ja latvavesien kylien yhdistämistä esimerkiksi suojeluyhdistyksellä. Toivon mukaan koko Hauhonselän ympäristö ja latvavedet lähtisivät tähän mukaan, auttaahan se jo yläpuolella olevia pienempiäkin järviä, niiden kuntoa, kun seurataan, pysyvätkö ne entisellään, ettei tilanne pahene.

Kutilainen arvelee, ettei suojeluyhdistyksen suunnittelua saada käyntiin ainakaan kesän aikana, sillä aluillaan oleva kesä pitää monet maanomistajat kiireisinä peltotöissä.

Vesialueelta on valmistunut ravinnekuormitusselvitys ja yleiskunnostussuunnitelma (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan syy Hauhonselän vedenlaadun nopeaan muutokseen saattaa liittyä turvetuotantoon ja ojituksiin, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ole.

Hauhonselän syvyys on 9-10 metriä, mutta pinta-ala 22 neliökilometriä eli järvi on kokoonsa nähden matala. Rehevää järveä kuormittaa lähinnä maatalouden hajakuormitus.