Kauppojen omien merkkien hinnoissa isot erot – katso paljonko säästät vuodessa

Ruokaostoksissa voi säästää reilusti, jos keskittää ostoksensa Yle Uutisten ruokakorivertailun halvimpaan kauppaan, Lidliin. Toiseksi edullisimman ruokakorin saa kerättyä S-ryhmän Rainbow-tuotteista. Selvästi kallein, mutta eniten kotimaisia tuotteita sisältänyt kori oli K-kaupan Pirkka-merkillä.

Kotimaa
Ostoskorin hinta
Vertailussa 31:n tuotteen ruokakori ja niiden vuosikulutus eri talouksissa. Stina Tuominen / Yle

S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu on tulokseen tyytymätön.

– Meidän tavoite on olla halvempi kuin Lidl, ehdottomasti. Jos siihen ei olla päästy, on oltava nöyriä sen asian kanssa.

Ruokakeskon myyntijohtaja Jussi Tolvanen ei ole tuloksesta huolissaan vaan korostaa tuotteiden laatua.

– Pirkalla on vähän eri tavoitteet kuin kilpailijoilla. Meille on tärkeää, että on paljon kotimaisia tuotteita.

Vertailuun valittiin ketjujen isoimmat omat merkit Pirkka ja Rainbow. Keskolla ja S-ryhmällä on lisäksi varsinaiset halpamerkit K-Menu, Euroshopper ja X-tra, mutta niiden tuotevalikoima on suppeampi.

Lidlillä omia merkkejä on yli sata, eikä niiden mahdollisista laatueroista ole tarkkaa tietoa. Lidl ei kommentoinut vertailun tuloksia.

Kotimaisuus maksaa, mutta siihen satsataan

Yle Uutisten ruokakorin 31 tuotteesta eniten kotimaisia oli Keskon Pirkka-sarjassa. Vertailussa Pirkka-tuotteista 20 oli kotimaisia, kun Rainbown tuotteista Suomessa valmistettuja oli 18 ja Lidlin tuotteista 12.

– Kotimaisuus maksaa, mutta se on kaupoille avainsana tänä päivänä. Myös Lidl on sen tunnustanut. Kotimaisuusaste lisääntyy koko ajan myös kaupan omissa merkkituotteissa, kertoo Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkija Ari Peltoniemi.

Kaupat vahvistavat havainnon: kaikki pyrkivät lisäämään kotimaisten tuotteiden osuutta myös omissa merkeissään. S-ryhmä toi tänä vuonna markkinoille jopa uuden Kotimaista-merkin, jonka tuotteet ovat kokonaan suomalaisia.

Halpamerkit myyvät taantumassa

Kauppojen omien merkkien suosio kasvaa jatkuvasti. Nyt niiden osuus myynnistä on noin viidennes. Ari Peltoniemen mukaan erityisesti talouden taantumassa omien merkkien suosio kasvaa ja kaupoissa annetaan niille myös enemmän hyllytilaa.

Kaupan omat merkit ovat yleensä halvempia kuin brändituotteet, mutta eivät aina. Lisäksi Peltoniemi on havainnut, että näiden tuotteiden hinnat nousevat nopeammin ja laskevat hitaammin kuin brändituotteiden hinnat. Esimerkiksi ruuan arvonlisäveron alennus näkyi kauppojen omissa merkeissä vähemmän kuin muissa tuotteissa.

– Kaupan oma merkki on enemmän heidän omissa näpeissään, he pystyvät ohjailemaan sen hintaa ehkä paremmin oman mielensä mukaan kuin brändituotteen, arvioi Peltoniemi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarkastele yksittäisten tuotteiden hintatietoja

Voit hakea tuotteen nimellä ja järjestää tietoja sarakkeiden otsikoista.

1 Edam-juusto rasvapitoisuus: Lidl 21 %, Rainbow 17 %, Pirkka 24 %. 2 Rukiin osuus: Lidl 49 %, Rainbow 56 %, Pirkka 48 %. 3 Rainbow ja Lidl rapsiöljy, Pirkka rypsiöljy. 4 Kaakaopitoisuus: Lidl alle 50%, Rainbow 56 %, Pirkka väh. 50 %.
Tiedot kerättiin Helsingin Arabian S-marketista ja K-supermarketista sekä Helsingin Pakilan Lidlistä 27.–28.3.2014. Mukaan ei otettu Tuko Logisticsin Eldorado-tuotemerkkiä, koska sen tuotevalikoima on huomattavasti suppeampi kuin muilla merkeillä.