"He ovat laiskoja – laiskoja, laiskoja, laiskoja"

Töitä kyllä löytyy, jos on valmis tekemään. Mutta nuoret aikuiset eivät ole. He asuvat mieluummin vanhempiensa luona, juovat kaljaa ja katsovat jääkiekkoa, sanoo slovakialainen dj Marek Pavlik. Hänen haastattelunsa jatkaa 10-osaista sarjaa, jossa Eve ja Sean tutustuvat erilaisiin eurooppalaisiin.

"Meillä menee ihan hyvin. Kaikki käy töissä. Ei oo täydellistä, mut vois mennä huonomminkin", kertovat nämä slovakkinuoret itse. Kuva: Eve Väyrynen

Slovakialaisen pikkukaupungin ilmeisintä ongelmaa ei tarvitse dj:ltä kalastella. Marek Pavlik ei epäröi sanoa suoraan, mikä häntä kaupungin ihmisissä ärsyttää.

Se on nuorten, alle 30-vuotiaiden slovakialaisten asenne.

– He ovat laiskoja. Laiskoja, laiskoja, laiskoja. Asuvat mieluummin kotona vanhempiensa luona kuin menevät töihin.

Moni slovakialainen nuori aikuinen todella asuu yhä samassa huoneessa, kuin missä vietti lapsuutensa.

Viimeisimmän, vuodelta 2011 olevan tilaston mukaan yli 60 prosenttia 18-29-vuotiaista slovakialaisista asuu vanhempiensa kanssa samassa asunnossa.

Vanhempien nurkissa asutaan silloin, kun omaan asuntoon ei ole varaa. Ja ilman työpaikkaa oma kämppä jää monelle pelkäksi haaveeksi.

Slovakiassakin nuorisotyöttömyyslukemat ovat korkeat, kuten muualla Euroopassa. Talouskriisi ei ainakaan helpota työn löytymistä.

Marekin mielestä nuoret eivät voi syyttää taantumaa työttömyydestä. Vika on nirsoissa työnhakijoissa.

– Slovakiasta löytää kyllä yhä töitä, jos ei ole laiska. Nuoret odottavat maailman parasta työpaikkaa: pitäisi saada heti palkkaa 5000 euroa kuussa ja hieno auto. Muu ei kelpaa. Ei sellaista työtä tule.