1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Guggenheimin suunnittelijoille tiukkaa ohjeistusta

Helsingin Guggenheimin arkkitehtuurikilpailun suunnitteluohjeissa korostetaan alueen historiallista merkitystä. Mahdollisen tulevan rakennuksen on sovittava erityisen hyvin kansallisesti arvokkaaseen kaupunkiympäristöön.

Alue, johon Helsingin Guggenheim-museota suunnitellaan rakennettavaksi. Kuva: Guggenheim Helsinki

Eteläsatamaan suunniteltu Guggenheim-museon paikka on Suomen tunnetuin kulttuurimaisema. Keskustaprojektin päällikkön, arkkitehti Ilpo Forssenin mukaan etenkin ulkomaalaisten arkkitehtien on syytä opiskella huolella alueen historia.

– Sijainti tässä ikonisessa maisemassa asettaa erityisen suuren haasteen suunnittelijoille. Samalla se on myös hieno paikka julkiselle rakennukselle, Forssen sanoo.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta korostaa ohjeissa erityisesti sitä, että tulevan rakennuksen on sovittava saumattomasti ympärillä olevaan miljööseen.

– Se on ehdoton edellytys onnistumiselle, Forssen korostaa.

Esimerkiksi rakennuksen korkeus tulee olla sellainen, että se säilyttää arvokkaita kaupunkinäkymiä Tähtitornin vuoren puistosta. Rakennus nivoo myös yhteen Kauppatorin, Vanhan kauppahallin ja Empirekeskustan. Suunnittelussa on myös huomioitava jalankulkijat ja pyöräilijät. 

Päätöksen mukaan tämä varaus ei sido kaupunkia tontinluovutuksen suhteen, vaan mahdollisesta tontinluovutuksesta päätetään erikseen kilpailun jälkeen.

Arkkitehtuurikilpailun ollessa käynnissä Helsingin kaupunki teettää oman selvityksen hankkeen taloudellisesta kannattavuudesta.

Guggenheim-säätiö on ilmoittanut julistavansa kansainvälisen arkkitehtikilpailun kesäkuun 4. päivänä. Kisan voittaja selviää reilun vuoden kuluttua.