1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viisi miljoonaa lintua muuttaa – Arktikan hienous jää paikallisilta helposti huomaamatta

Itäisellä Suomenlahdella käy kuhina toukokuussa. Kohti Siperiaa suuntaavat muun muassa tundra- ja valkoposkihanhet. Luontoasiantuntija Urpo Koposen mielestä Kotkan saaristo on ainutlaatuisen hyvä paikka Arktikan seuraamiseen.

Metsähanhipari lennossa. Kuva: Raine Martikainen / Yle

Arktisten lintujen muutto, Arktika, on jälleen käynnistymässä. Pohjanmerellä talvehtineet linnut lentävät lentävät ensin Viroon, josta ne suuntaavat Suomenlahden ja Suomen yli kohti Pohjoisen jäämeren rantoja Siperiassa.

Muutto alkoi vähän ennen vappua allihaahkojen ja meriharakoiden saapuessa. Tundra- ja valkoposkihanhia on puolestaan näkynyt viime perjantaista lähtien.

Erityisen hyvä paikka lintuparvien tarkkailuun on Kotkan ja Virolahden saaristo. Kotkalainen luontoasiantuntija Urpo Koponen arvioi, että kuukauden aikana alueen yli lentää viisi miljoonaa lintua, joista on tähän mennessä nähty vasta kymmenesosa.

Päättynyt talvi oli Suomessa hyvin leuto. Koposen mukaan arktinen muutto toimii kuitenkin oman aikataulunsa mukaisesti.

– Myöhäisellä tai aikaisella keväällä ei ole arktiseen muuttoon mitään vaikutusta, hän toteaa.

Koposella on oma menetelmänsä lintujen lukumäärän arvioimisessa. Hän laskee ensin parven alkupäästä esimerkiksi sata yksilöä ja suhteuttaa sen muuhun parveen. Pienempiä parvia nopea laskija pystyy laskemaan jopa yksilön tarkkuudella.

Koponen on isännöinyt vuosikymmenten ajan satoja Aktika-linturetkiä saaristossa. Ainutlaatuisen luonnonnäytelmän merkitystä ei aina ymmärretä kaakonkulmalla.

– Hyvin moni kotkalainen ihmettelee lintujen määrää, vaikka on elänyt tämän keskellä koko elämänsä. Sokeutta lähiympäristöön voi olla, jos ilmiö on liian lähellä.