Lieksalaisnuoret pesevät ikkunoita – tuotoista nippu rahaa kehitysvammaisille

Lieksan Keskuskoulun yrittäjyysluokkalaiset puhkuvat ja pursuavat ideoita ja tekemisen meininkiä. 8 F luokan perustama yritys takoo rahaa muun muassa ikkunoiden pesulla. Näillä nuorilla business ja hyväntekeväisyys kulkevat käsi kädessä. Osa tuotoista annetaan paikalliselle kehitysvammaisten yhdistykselle.

Ikkunoiden pesu
Kaksi nuorta ikkunanpesussa.
Lieksan Keskuskoulun 8F-yrittäjyysluokan oppilaat ovat keränneet rahaa kehitysvammaisille pesemällä ikkunoita. Esa Huuhko / Yle

Lieksan Keskuskoulun yrittäjyysluokka on pitkin lukuvuotta ansainnut rahaa kassaansa muun muassa siivoamalla pihamaita, tekemällä hattaroita eri tapahtumissa ja keräämällä marjoja. Ikkunanpesuyritys on osoittautunut menestykseksi.

– Me kävimme paikallisella matkailualan yrittäjällä, siellä pestiin ikkunoita. Tajusimme, että me olemme oikeasti hyviä siinä, ehkä tästä tulee se, mitä me harjoittelemme, kertoo Noora Karjunen.

Nuoret perehtyivät kehitysvammaisen yksinäiseen elämään suositun tv-ohjelman kautta. Myös kahden luokan tytön tekemä yritysesittely Taidekoulusta sai ajatukset mietteliäiksi. Yrittäjyysluokka päätyikin lahjoittamaan Lieksan kehitysvammaisten tuki ry:lle tuhat euroa.

Hyväksyn ihmiset sellaisena kuin he ovat.

Ellli Puumalainen

- Minun mielestäni tämä oli tosi hyvä idea, koska hyväksyn ihmiset sellaisena kuin he ovat, pohtii Elli Puumalainen.

Tuhat euroa on yhdistykselle jytky

Lieksan Kehitysvammaisten tuelle saatu tuhat euora on harvinaista herkkua. Yhdistyksessä iloitaan, että nyt on varaa palkata avustajia, jotta jäsenistö pääsee välillä pois tutuista ympyröistä.

Keskuskoulun harjaantumisopetuksen luokassa on jo tehty toivelistaa, rahoille löytyy käyttöä.

– Käydä elokuvateattereissa, ostaa kirjoja ja muita semmoisia, luettelee pulpetissa iloisena hymyilevä Eetu Kärkkäinen.

Käydä elokuvateattereissa, ostaa kirjoja ja muita semmoisia.

Eetu Kärkkäinen

Yrittäjyysluokkalaisten tempaus ansaitsee hatun noston korkealle. Ikkunoita ei suinkaan pestä kouluajalla, vaan kokeiden ja normaalin koulutyön ohessa. Luokan rima ja vaativuus ovat korkealla.

– Kyllä se vaatii, se vaatii oma-aloitteisuutta, itsenäisyyttä, uhrautumista, rohkeutta ja luovuuttakin, sanoo opinto-ohjaaja Anelma Honkanen.