1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oulussa epäillään useita lasten hyväksikäyttöjä

Oululaismiehen epäillään syyllistyneen useisiin lasten seksuaalisiin hyväksikäyttöihin. Vuonna -78 syntyneen miehen epäillään esimerkiksi käyttäneen hyväkseen 11- ja 15-vuotiaita tyttöjä.

Kotimaan uutiset

Vuonna 1978 syntynyt oululaismies oli IRC-galleriassa yhteydessä kymmeniin alaikäisiin tyttöihin viime syksynä.

Miehen tietokoneilta löytyi noin 8000 lapsia esittävää kuvaa ja -videota. Asia paljastui, kun äiti löysi 11-vuotiaan tytön puhelimesta lähes tuhat tekstiviestiä ja alastonkuvia miehestä ja tytöstä. Epäilty otettiin kiinni seuraavana päivänä ja hän tunnusti heti ensimmäisessä kuulustelussa hyväksikäytön ja alastonkuvien vaihtamisen.

Mies oli vangittuna esitutkinnan ajan, mutta hänet on nyt vapautettu.

Juttukokonaisuus siirtyy syyteharkintaan. Rikosnimikkeitä asiassa ovat törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, seksuaalipalvelujen ostaminen nuorelta sekä useita yrityksiä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaava lasta esittävän kuvan hallussapito, törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen sekä useita lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä.

Kaikki tutkittavat asiat ovat lain mukaan salassa pidettäviä, joten poliisi ei tiedota niistä enempää.

IRC-galleriassa 71 nimimerkkiä

Mies on saanut ja levittänyt kuvia internetissä eri henkilöille ns. anonyymipalvelimen kautta. Hän on levittänyt myös itse hankkimiaan kuvia.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että mies on syksyllä 2013 vajaan kolmen kuukauden aikana lähestynyt IRC-galleriassa 71 nimimerkkiä tarkoituksena hakea seksiseuraa alaikäisistä tytöistä. Nimimerkeistä 33 oli alle

kuusitoistavuotiaita on ja 24 tytöistä 16-17 -vuotiaita

Mies on houkutellut tyttöjä muun muassa lupaamalla hankkia heille alkoholia ja tupakkaa. Yhteydenottopyynnöissään mies on kertonut olevansa aikuinen. Uhrit ovat eri puolilta Suomea.

Harkintaa sosiaalisessa mediassa

Poliisi kehottaa nuoria harkitsemaan, kenen kanssa he ryhtyvät keskusteluun ja viestien vaihtoon sosiaalisessa mediassa.

Itsestään ei pidä kertoa liikaa tuntemattomille eikä lähettää kuvia itsestään. Varsinkin tuntemattomien aikuisten miesten tai naisten yhteydenottojen kohdalla pitäisi hälytyskellojen soida eikä yhteydenottoihin kannata vastata.

Poliisi toivoo myös vanhempien seuraavan lastensa tekemisiä ja puuttumaan asioihin, kun he havaitsevat tavallisuudesta poikkeavaa lapsen käytöksessä. Asioista on hyvä keskustella kotona ja sopia pelisäännöistä esimerkiksi sosiaalisen median suhteen.

Lue seuraavaksi