Käske tai kaada – palava ihminen on saatava nurin

Tulityöt, keittiöpalot, palavat nesteet - niissä kaikissa piilee riski sille, että ihminen syttyy palamaan. Olennaista on saada ihminen nurin, joko käskemällä tai kaatamalla. Tärkeintä on suojata ensimmäisenä palavan kasvot ja varmistua tämän hengittämisestä. Omastakin turvallisuudesta pitää toki muistaa huolehtia.

Kotimaa
Petra Haavisto / Yle
Palomies ja sairaankuljettaja Jarkko Pulkkinen sekä paloesimies Jani Hohenthal Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta näyttävät, kuinka palava ihminen sammutetaan. Kati Latva-Teikari haastattelee.

Ihminen voi syttyä palamaan useammissa tapauksissa kuin heti tulisi mieleenkään. Yleisin ympäristö lienee tulitöiden teko, mutta myös rasvakattilapalojen sammuttaminen on riski. Toisaalta palavaa nestettä voi roiskahtaa päälle vaikka ruohonleikkuun yhteydessä:

– Ruohonleikkurin tankkia saatetaan täyttää, ja tulee jokin kipinä ja vaatteet syttyvät palamaan. Kyllä näitä tilanteita on, muistuttaa paloesimies Jani Hohenthal Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta.

Pihalla sammutuspeitettä tai mattoa ei todennäköisesti ole lähettyvillä, jolloin sammutusta voi kokeilla vaikka takilla, jos sen materiaali on sopiva.

– Jos ei ole mitään, ei auta kuin kieriä ja pyöriä massa. Tai heittää hiekkaa tai maata päälle.

Niin sanottu taistele ja pakene –reaktio iskee helposti paniikissa. Siksi tärkeintä onkin saada palava ihminen nopeasti maahan joko käskemällä tai kaatamalla tämä väkisin, mutta turvallisesti.

– Jos ei muuta niin potkaisee jalat alta: se on pienempi murhe vaikka siinä nilkka vähän venähtää kuin että kasvot palavat kokonaan.

Sammuttamisessa on tärkeintä suojata palavan kasvot – eikä lähteä jalkopäästä. Peitettä ei saa taputella voimakkaasti, jotta se ei tartu mahdollisesti jo palaneeseen ihoon. On tärkeää varmistua, että hengitystiet ovat auki.

Rasvakattilapalon hoito: kansi, siirto ja sammutus

Rasvakattilapalon sammuttajan perusvirhe on pyrkiä suitsimaan tulta vedellä. Vesi kiehahtaa korkeassa lämpötilassa saman tien ja liekkipatsas voi nousta pariin kolmeen metriin, varoittaa palomies ja sairaankuljettaja Jarkko Pulkkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta.

Kun palon huomaa, pitäisi turvautua selkeää malliin: ensin laitetaan kansi tai sammutuspeite kattilan päälle. Sitten siirretään kattila pois levyltä, sammutetaan levy ja lopuksi sammutetaan liesituuletin.

– Tämä on sellainen ketju, joka pitäisi selkärankaan iskostaa, sanoo paloesimies Jani Hohenthal.

Kuvassa palava kattila.
Kuvassa palava kattila.Kati Latva-Teikari / Yle

Kattilan kannen päälle laittamisessa ei ole tarvis hötkyillä. Kansi on myös nopeampi ja kätevämpi käyttää kuin sammutuspeite – ainakin jos se sattuu olemaan käsillä:

– Eri asia, jos se sattuu olemaan tiskikoneessa, naurattaa Hohenthal.

Saadakseen varmuuden siitä, ettei tuli kyde esimerkiksi liesituulettimen putkessa, saa parhaiten soittamalla palokunnan paiikalle:

– Saatamme purkaa vähän tuuletinta ja katsomme lämpökameralla. Putken sisällehän kertyy rasvaa ja se on todella paloarka.

Harjoittele kotona

Alkusammutuksessa suurin virhe on, ettei sitä käytetä, sanoo paloesimies Jani Hohenthal:

– Vaikka välineistöä on, sitä ei välttämättä käytetä tai sen käyttöä ei hallita.

Hohenthal suositteleekin pitämään pieniä paloharjoituksia kotona ja valistusta lapsille – sitä palomiehet tekevät jo päiväkodeista alkaen. Paloesimies muistuttaa, että lapsi ei välttämättä lähde hakeutumaan palon sattuessa ulos, vaan menee ennemmin piiloon. Senkin vuoksi poistumista kannattaa harjoitella.