Onnettomuustilanteita harjoitellaan pelien avulla – Suomen ensimmäinen 3D-simulaattori käyttöön Kuopiossa (video)

Kuopion Pelastusopistolla on otettu käyttöön Suomen ensimmäinen virtuaalinen harjoitusympäristö lentokenttien onnettomuustilanteisiin. Vastaavia 3D-pohjaisia simulaattoreita on käytössä maailmalla vain parikymmentä.

Kotimaa
Johtamissimulaattorissa lentokone suistuu kiitoradalta.
Kuopion Pelastusopistossa otettiin käyttöön ainutlaatuinen tietokonepelin tavoin toimiva harjoitusympäristö.

Pelimaailma on tullut osaksi erilaisia onnettomuusharjoituksia. Pelastusopistolla Kuopiossa otettiin maanantaina käyttöön Suomen ensimmäinen johtamissimulaattori, joka mahdollistaa harjoittelun lentokentällä tapahtuvien onnettomuuksien varalta. Vastaavia virtuaalisia harjoitusympäristöjä on maailmalla käytössä vain parikymmentä.

3D-pohjainen virtuaaliympäristö mahdollistaa onnettomuustilanteiden harjoittelemisen aiempaa joustavammin ja edullisemmin. Ensimmäisenä ainutlaatuisen oppimisympäristön ottavat käyttöön Suomen lentokenttiä isännöivän Finavian pelastuksesta vastaavat henkilöt.

Heidän perehdytyksensä tapahtuu ensin omalla lentoasemalla ja verkko-opiskeluna. Lähijaksot tuovat noin 300 finavialaista vuorollaan koulutukseen Kuopioon. Finavian johtaja Juha-Pekka Pystysen iloitsee yhteistyöstä Pelastusopiston kanssa.

– Kyllä tälle koulutukselle on kova tarve, koska se pitää jollain tavalla järjestää määräysten mukaisesti. Täällä me saadaan hyvää pelastusjohtamisen koulutusta ja tämän lisäksi me harjoittelemme noin 12 kertaa, jokaista pelastustoimintaan osallistuvaa miestä kohden, vuodessa, Pystynen kertoo.

Toiveita kansainvälisille markkinoille

Koulutuksesta vastaava Pelastusopisto neuvottelee koulutusyhteistyöstä myös Ilmavoimien kanssa. Pelastusopiston rehtori Mervi Parviaisen mukaan ainutlaatuiselle harjoitusympäristölle voisi löytyä kysyntää myös naapurimaista.

– Toivotaan, että saadaan jatkoa kansainvälisiltä markkinoilta, koska nämä samat kansainväliset säännöstöt ovat käytössä muuallakin. Kyllä meillä toiveita on, että saataisiin katseita käännettyä tuonne Baltian suuntaan, Parviainen linjaa.

Toiveita on, että saataisiin katseita käännettyä tuonne Baltian suuntaan

Mervi Parviainen

Johtamissimulaattorin ohella Pelastusopistolla vihittiin maanantaina käyttöön käytännön palopelastusharjoittelussa käytettävä lentokoneenrunko. Firebirdiksi nimetty palosimulaattori täydentää osaltaan kansainvälisestikin korkeatasoista ja monipuolista harjoitusaluetta.

Vuoden 2014 loppuun mennessä Pelastusopiston harjoitusalueelle valmistuu ns. monipalosimulaattori, jonka avulla voidaan harjoitella mm. suurten teollisuushalli- ja parkkihallipalojen sekä tunnelimaisten tilojen sammuttamista käytännössä.

Joystick käteen ja tulta päin

Johtamiskoulutukseen tulevat Finavian kenttäpelastuksesta vastaavat henkilöt ratkovat virtuaaliympäristössä erilaisia asioita onnettomuustilanteissa. Tavoitteena on harjoitella koko ketju aina hätäilmoituksen vastaanottamisesta onnettomuusraportointiin.

Pelastusopiston vanhemman opettajan Tapio Neuvosen mukaan oppimisympäristö mahdollistaa käytännössä rajattoman määrän osallistujia, joille voidaan luoda oma toimenkuva.

– Harjoitteluun osallistuvat henkilöt liikkuvat ns. avattarien avulla, niin kuin pelimaailmassa yleensäkin, onnettomuusympäristössä havainnoimassa ja arvioimassa tilannetta ja antamassa käskyjä. Niillä pyritään vaikuttamaan siihen tilanteeseen joka on luotu ja sitten se lopputulos näkyy ruudulla onnettomuusympäristössä, Neuvonen kuvaa harjoittelua.

Lentokentillä sattuu tulipaloja äärimmäisen harvoin, mutta niihin varautuminen vaatii käytännön harjoittelua. Pystysen mukaan simulaatio-opetus mahdollistaakin valmiuksien parantamisen palo-onnettomuuksien varalta.

– Puhutaan useista miljoonista lentosuoritteista, että niin yleensäkään tapahtuu. Mutta siihen pitää valmistautua ja sitä pitää pystyä harjoittelemaan, koska se ei vain odottamalla se valmius säily. Tällaisissa simulaattoreissa on aivan erinomainen mahdollisuus siihen, Pystynen arvioi.