1. yle.fi
  2. Uutiset

Norjassa kuoli 100 000 poroa viime vuonna

Norjassa kuoli viime vuonna lähes satatuhatta poroa. Norjan viranomaisten ja tutkijoiden mukaan valtaosa poroista kuoli nälkään. Poronomistajien mukaan pääsyy valtaviin porokuolemiin ovat pedot. Asiasta kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK. Suomessa nälkään kuolleiden porojen määrää ei maa- ja metsätalousministeriön mukaan tiedetä ja asiaa tutkitaan.

Ulkomaat
ahmatuhoja
Ahma tappaa tai halvaannuttaa poron usein puremalla sitä niskaan tai selkään. Tuomas Palojärvi

Norjassa on kiistelty vuosikymmenet liian suurista poromääristä, jotka ovat kuluttaneet laidunmaat niin, ettei niillä kasva tarpeeksi jäkälää ja muuta ravintoa poroille. Samaa kiistaa on käyty myös täällä Suomessa. Norjassa poroja ei juuri ruokita rehulla kuten Suomessa.

NRK:n uutisen mukaan Norjan poronomistajat katsovat että porokuolemat ovat petojen syytä ja että viime vuonna laitumille kuolleesta 97 000 porosta 83 000 kuoli petojen tappamina. Viranomaisten ja tutkijoiden mukaan asia on päinvastoin ja vain murto-osa porokuolemista johtui pedoista ja tärkein syy on nälkä.

NRK:n uutisen mukaan Norjassa joudutaan siirtämään nälän heikentämiä poroja autoilla talvilaitumilta kesälaitumille, koska eläimet eivät jaksa itse kävellä.

Kiistelyä syistä ja vastuusta

Norjassa tutkijat ja jotkut virkamiehet arvostelevat voimakkaasti Norjan viime vuosikymmenten hallituksia ja ministereitä, jotka eivät ole päättäneet porojen vähentämisestä, vaikka tutkimusnäyttöä ylilaidunnuksesta on paljon ja nälkäkuolemat ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Tutkijoiden mukaan valtiovalta on vastuuttomasti jättänyt asian hoitamatta ja vastuu porokuolemista ei siten ole poronhoitajien.

Suomessa porojen mahdolliset nälkäkuolemat ovat hämärän peitossa. Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Sami Niemen mukaan Suomessa ei vielä tiedetä kuoleeko täällä poroja nälkään.

Suomessakin ilmoituksia nälkäkuolemista

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii petojen tappamia poroja ahmavahinkojen selvittämiseksi. Samalla selviää tutkimuspäällikkö Mauri Niemisen mukaan, jos kuolinsyy onkin nälkäkuolema. Niemisen mukaan poronomistajilta on viime vuosina tullut ilmoituksia myös nälkäkuolemista.

Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtajan Anne Ollilan mukaan Suomessa ei kuole laajamittaisesti poroja nälkään. Ollilan mukaan yksittäisiä nälkäkuolemia on ollut ja yleensä syy on laidunten jäätyminen tai poikkeuksellinen runsaslumisuus. Ollilan mukaan Suomessa ruokinta auttaa poroja poikkeusoloissa ja Norjassa asiaa vasta opetellaan.

Suomessa poroja on ruokittu jo vuosikymmenet runsaasti talvisin koko poronhoitoalueella.

Tämän jutun tiedot perustuvat NRK:n uutiseen aiheesta, RKTL:n tutkimuspäällikön Mauri Niemisen puhelinhaastatteluun ja Paliskuntainyhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollilan sähköpostihaastatteluun.

Linkki NRK:n uutiseen (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi