1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorimies perusti uskonnollisen yhdyskunnan – sai kannattajien lisäksi tappouhkauksia

21-vuotias Patrick Tiainen palasi Keniasta Suomeen perustaakseen uskonnollisen yhdyskunnan. Hän puhuu uskostaan avoimesti, vaikka on saanut hyvin rajua kritiikkiä kummallakin mantereella.

Patrick Tiainen

Kokkolalainen Patrick Tiainen palasi vasta Keniasta. Kymmenen kuukauden matkallaan hän opiskeli raamattukoulussa ja saarnasi. Tiaisen tapa puhua suoraan uskostaan ja siihen liittyvistä asioista ei ole sopinut kaikille. Jyrkkää kritiikkiä hän koki jo Afrikassa.

– Taustaksi pitää ymmärtää se, että hengellinen todellisuus on Keniassa hyvin erilaista kuin Suomessa. Maaseudulla saarnatessani paikalliset noitatohtorit uhkailivat minua tappamisella, voodoolla ja hautaamisella.

Tiainen kertoo, että kerran hänen ovensa taakse oli ilmestynyt puolikas kuollut koira. Sen viestinä oli paikallisten tulkintojen mukaan: lähde kaupungista tai kuole. 

Tiukkaa kritiikkiä on tullut myös Suomesta, kun hänet on uhattu esimerkiksi hakata tai hiljentää.

Tiainen kuitenkin painottaa, että positiivista ja kannustavaakin palautetta satelee.

– Onneksi minulla on tällainen teflonpinta, josta negatiivinen putoaa pois ja positiivinen jää.

Uskonnollisten yhteisöjen kirjo kasvaa

Suomessa on tällä hetkellä noin sata rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa, ja niihin kuuluu noin pari prosenttia väestöstä. Tunnetuimpia ovat esimerkiksi Jehovan todistajat ja Suomen helluntaikirkko. Uusia yhdyskuntia perustetaan keskimäärin 5–10 vuodessa. Uusimmista paljon huomiota on saanut esimerkiksi uuspakanallinen Karhun kansa. 

Patrick Tiainen on antanut uskonnolliselle yhdyskunnalleen nimeksi Word of Faith Church Finland.

– Palasin Keniasta, koska Jumala antoi minulle jatkuvasti visioita siitä, mitä hän haluaa Suomessa tehdä.

Kyseessä on kristillinen yhdyskunta, jonka ensimmäiseen jumalanpalvelukseen osallistui sunnuntaina noin 45 henkilöä. Sen toimintaan kuuluu jumalanpalvelusten lisäksi esimerkiksi aamukuuden rukoushetkiä ja videobloggaamista. Yhdyskunta korostaa iloa ja haluaa pitää etäisyyttä yhteiskunnalliseen keskusteluun.

– Meidän fokuksemme on Jeesuksen ylistämisessä. Palaamme ikään kuin uskon juurille.