Paavo Nurmi Games yrittää todistaa kelpoisuutensa Timanttiliigan kisaksi

Turun Paavo Nurmi Games -kisat on Kansainvälisen yleisurheiluliiton erityistarkkailussa. Järjestäjien tulisi osoittaa kelpoisuutensa isännöidä tulevaisuudessa ykköstason eli Timanttiliigan kilpailuja.

urheilu
Yarisley Silva osallistuu vuonna 2014 Paavo Nurmi Games -kilpailuihin.
Maija Saarema

Turkulaisen yleisurheilukesän kohokohta Paavo Nurmi Games -kilpailu tähtää maailman huipulle. Päämaalina on vuosi 2017, jolloin kisan pitäisi olla osa kansainvälistä Timanttiliigaa. Nyt tapahtuman pitäisi osoittaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton päättäjille, että se on näiden tavoitteiden arvoinen. Kilpailut käydään Turussa 25. kesäkuuta.

Täksi vuodeksi Turun kisat nousivat kolmanneksi ylimpään kategoriaan, joka kerää kaupunkiin pari sataa kotimaista ja ulkomaalaista huippua. Esimerkiksi Kuubasta on tulossa nimivahva joukkue.

Kilpailun status on muuttunut, kun tänä vuonna kilpaillaan Euroopan yleisurheiluliiton ykköstasolla. Paavo Nurmi Games -kilpailun pääsihteeri Jari Salosen mukaan ylemmän kategorian statuksen pitää näkyä kenttätapahtumissa.

– Se tarkoittaa urheilussa sitä, että tehdään parempia tuloksia ja kisat ovat kovempia.

Siirtyminen ylemmälle tasolle tarkoittaa myös suurempaa urheilijabudjettia. Tänä vuonna summa on noin 250 000 euroa eli noin kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Kansainvälisen tason huippuja houkutellaan kilpailemaan

Turun kilpailun nousu ensimmäistä kertaa Euroopan Premium Meeting -kategoriaan lisää myös ulkomaalaisten urheilijoiden kiinnostusta. Tämä helpottaa järjestäjien urakkaa.

– Kisa on houkuttelevampi urheilijoiden ja heidän managereidensa näkökulmasta. Tosin ei kilpailun kategoria ole ensimmäinen asia, jota urheilijat ja managerit miettivät. Kyllä he rakentavat yksilöllisesti ja omien tarpeidensa mukaisesti kisakalenteriaan, sanoo Salonen.

– Tässä vaiheessa olemme saaneet vahvistuksen jo ison kuubalaisryhmän osallistumisesta. Heidän tutkimusmatkailijansa olivat viime vuonna testaamassa Turun areenan ja ilmeisesti kokivat sen hyväksi, koska tulevat uudestaan. Siellä on maailman luokan hyppääjiä, heittäjiä ja juoksijoita. Etunenässä olympiahopeaa ja MM-pronssia naisten seipäässä saavuttanut Yarisley Silva.

- Lisäksi kiinnitimme ison saksalaisryhmän. Sekä miesten että naisten seipäässä tullaan näkemään kansainvälisen huipputason hyppääjiä Björn Ottosta ja Silke Spiegelburgista alkaen.

Tavoitteena on Timanttiliiga-status

Jotta Turun kilpailut saisivat Timanttiliiga-statuksen, niin kilpailujen pitää pystyä osoittamaan arvonsa kansainvälisen yleisurheiluliiton päättäjille.

– Luulen, että keskeisin asia on, että pystymme osoittamaan yleisurheilun nauttiman suuren suosion sekä Turussa että Suomessa. Tärkeää on myös, että pystymme vaalimaan ja tuomaan julki Paavo Nurmeen liittyvää perinnettä sekä itse kisan että koko tapahtumaviikon yhteydessä. Tavoitteena on erottautua muiden kisajärjestäjien joukosta tavalla, jota kansainvälisen yleisurheiluliitto arvostaa, pohtii pääsihteeri Jari Salonen.

Paavo Nurmesta kertova dokumentti vuosittaiseksi tv-ohjelmaksi

Paavo Nurmen perinnettä on tarkoitus vaalia ja päivittää 2000-luvulle. Esimerkiksi Ylellä tullaan vuosittain kesäkuussa näkemään Paavo Nurmesta kertova dokumentti. Paavo Nurmi Games on aloittanut myös koulukierrokset, joissa Varsinais-Suomen alakoululaisille järjestetään oppitunti Paavo Nurmesta.

– Tässä ovat sukupolvet vaihtumassa ja haluamme muistuttaa, mitä Nurmi aikanaan saavutti. Juoksijalegenda on tämän päivän nuorille aika kaukainen asia. Meidän yleisurheiluihmisten pitää päivittää hänen muistonsa 2000-luvulle.