Nukketeatteri etsii uusia muotoja – kiertää Porissa kirjastoautossa

Nukketeatteri on perinteisesti ollut kiertävä taiteen laji. Suomessa suuntauksena on siirtyminen kivijalkatiloihin. Taiteen edistämiskeskus pyrkii ainakin Porissa pitämään nukketeatterin liikkeessä. Varjonukketeatteri kulkee kirjastoauton mukana.

kulttuuri
Nukketeatteriesitys kirjastoautossa
Yle

Nukketeatteritaide elää nousukautta Suomessa. Nukketeatteritaiteilija Sini Peltolan mukaan alalla on paljon uusia tekijöitä, jotka tuovat ennakkoluulottomasti vaikutteita maailmalta. Taidelajilla ei ole Suomessa pitkien perinteiden painolastia.

– Suomessa tehdään tällä hetkellä monipuolista nukketeatteria. Ala on pieni ja kansainvälinen yhteistyö yleistä. Suomalainen nukketeatteriperinne on melko nuori verrattuna esimerkiksi aasialaiseen varjoteatteriin, jolla on vuosituhansien perinteet.

Tulee itse asiassa aika mielenkiintoista nukketeatteria nimenomaan Suomesta, koska täällä ei ole sitä perinteen riippaa.

Sini Peltola

Porin kirjastoauton mukana kiertävä varjonukketeatteri on esimerkki uudenlaisesta tavasta tehdä nukketeatteritaidetta. Kirjastoautossa esitetään kolmen viikon aikana yli 20 esitystä päiväkotilaisille ja koululaisille. Varjonukketeatterihahmo Yumin seikkailut kankaan takana tekivät lapsiin vaikutuksen.

– Se oli kivaa, kun ne menivät sinne naamiaisiin ja näkivät sen kalan, sanoo Janina Pusa Lemmikin päiväkodista.

– Se oli kivaa, kun ne menivät sen kalan perässä ja pukeutuivat. Ja se, kun ne joutuivat menemään sinne kaupunkiin takaisin, komppaa Markus Luoto.

Kiertävä nukketeatteri siirtymässä kivijalkateattereihin

Siinä missä moni taiteen laji pyrkii yhä enemmän jalkautumaan ihmisten pariin, on nukketeatteritaiteessa suuntaus päinvastainen.

– Nyt se trendi on, ainakin nukketeatterin osalta, että ollaan siirtymässä teatteritiloihin ja kivijalkateattereihin, sanoo Peltola.