1. yle.fi
  2. Uutiset

Kesätyöagentti etsii nuoria työllistäviä yrityksiä Rovaniemellä

Kesätyöagentti auttaa rovaniemeläisnuoria löytämään kesätöitä. Tavoitteena on löytää kesätöitä vähintään 60:lle Rovaniemen kaupungin kesätyösetelin saaneelle 16-17 -vuotiaalle nuorelle. Kesätyöagentti etsii toukokuun ajan yrityksiä jotka haluavat tarjota nuorille kesätöitä.

Kotimaan uutiset
Markus Pellikka ja Inga Jääskö
Viisi nuorta työllistävä Napapiirin Lahja Oy:n toimitusjohtaja Inga Jääskö ja kesätyöagentti suunnittelevat tulevia nuorten töitä Napapiirillä.Jarmo Honkanen/Yle

Tämän kevään aikana Rovaniemen kaupunki on myöntänyt hieman yli 700 kesätyöseteliä. Koska viime kesänä myönnetyistä 800 kesätyösetelistä jäi puolet käyttämättä ovat paikalliset yritykset lähteneet yhdessä Rovaniemen Kehitys Oy:n kanssa auttamaan nuoria saamaan kosketuksen työelämään. Reilun viikon aikana mukaan on saatu jo useita yrityksiä.

- Sillä lailla tämä on lähtenyt hyvin liikkeelle, että olemme saaneet mukaan 14 kumppania, mutta en vielä pysty työllistämään 60 nuorta palkkaamaan vähintään kahdeksi viikoksi, elikkä tarvitaan vielä lisää yhteistyökumppaneita, kertoo kesätyöagentti Markus Pellikka.

Kesätyöagentti valitsee nuoret ja suunnittelee yhdessä yritysten kanssa tehtävät työt. Yrityksille panostus yhden nuoren osalta on vain 200 euroa. Kesätyösetelin arvo on 300 euroa.

Kesätyöntekijälle maksetaan Avainta eli Avaintyönantajien työehtosopimuksen mukaista kesätyöntekijän palkkaa, joka on näissä tehtävissä 6 euroa tunti. Yrityksiltä perittävä omarahoitusosuus pitää sisällään työntekijästä koituvat kustannukset jotka ylittävät kesätyösetelin arvon, kuten vakuutukset yms.

Kun kesätyöntekijä on tehnyt 6 tuntia/ päivä kymmenen työpäivää, hänelle maksetaan 360 euroa sekä lomakorvaus. Tästä pidätetään työntekijän ansiotulovero hänen veroprosentin mukaan. Kaikki projektin aikana kerätyt varat käytetään nuorten työllistämiseen.

- Nuoren pitää työskennellä kuusi tuntia päivässä vähintään kaksi viikkoa. Voi olla, että osa työskentelee vain pari päivää siellä yrityksessä ja loppuajan nuori työskentelee meidän muissa projekteissa. Esimerkiksi Korkalovaaraa, Ounasvaaraa tai muuta vastaavaa aluetta siivotaan, raottaa Markus Pellikka nuorten tulevista töistä.

Yrityksen ei siis tarvitse työllistää itse nuorta vaikka haluaisikin tukea nuorten työllistymistä. Oman kortensa kekoon on laittanut myös Napapiirillä toimiva majoitus ja matkamuistoyritys.

- Markus soitti tästä ja se on tosi hyvä homma. Olen myös haastanut monia yrittäjätuttuja samaan matkaan. Meillä on tarjolla pihansiivoushommia. Me säästämme nuorille kaikki haravoinnit ja sitten tässä on muutakin pientä hommaa tarjolla. Tällä hetkellä ainakin viisi saa meiltä töitä, kertoo Napapiirin Lahja Oy:n toimitusjohtaja Inga Jääskö.

Korjattu kesätyöntekijän palkkaa koskevat tiedot 13.5 klo 9.20. Kesätyäagentin palkkaamat työntekijät eivät saa täyttä 500 euroa palkkaa, kuten aiemmin oli jutussa kerrottu.

Lue seuraavaksi