Viron presidentti palkitsee suomalaisia mitaleilla

Viron kunniamerkkien saajien joukossa on muun muassa Ylen toimittaja Jarmo Mäkelä. Presidentti Ilveksen Suomen-vierailun ohjelma on laaja.

Kotimaa

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves aloittaa valtiovierailunsa varsinaisen ohjelman tiistaina tapaamalla virkaveljensä Sauli Niinistön. Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio ottavat Toomas Hendrik ja Evelin Ilveksen vastaan aamupäivällä.

Ilves tapaa keskiviikkoon jatkuvalla vierailullaan myös pääministeri Jyrki Kataisen ja käy eduskunnassa, jossa häntä isännöi puhemies Eero Heinäluoma. Muiden vierailupaikkojen joukossa ovat Vuosaaren satama ja peliyhtiö Rovio. Evelin Ilveksen vierailuohjelmassa on muun muassa Tove Janssonin satavuotisnäyttely Ateneumissa.

Presidentti Ilveksellä on tuomisinaan virolainen kunniamerkki 21 suomalaiselle, muun muassa Niinistölle, Kataiselle ja Heinäluomalle sekä puolustusvoimien komentajalle kenraali Ari Puheloiselle, Aalto-yliopiston professorille Esa Saariselle ja Suomen Pen-klubin entiselle ja nykyiselle puheenjohtajalle Jukka Malliselle ja Jarkko Tontille.

Kunniamerkkien saajien joukossa on runsaasti myös muita kulttuurielämän edustajia, kuten Ylen entinen toimittaja, nykyinen kolumnisti Jarmo Mäkelä ja Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

Aiheina Ukraina ja talous

Ilveksen valtuuskuntaan kuultuvat muun muassa ulkomaankauppaministeri Anne Sulling, kulttuuriministeri Urve Tiidus ja puolustusvoimien komentaja kenraali Riho Terras sekä 40 talouselämän edustajaa.

Turvallisuuskysymyksistä keskeisin on Ukrainan tilanne, joka on Baltian maissa herättänyt huolta niiden omasta turvallisuudesta Venäjän naapurissa.

Ilves sanoi viikonloppuna ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin haastattelussa haluavansa nähdä Suomen ja Ruotsin läntisen sotilasliiton Naton jäseninä. Hänen mukaansa se lisäisi turvallisuutta koko Itämeren alueella.