1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordian matkustajat kertovat onnettomuudesta: Ihmiset olivat paniikissa, kukaan ei auttanut

Italiassa karille ajaneen Costa Concordian matkustajat antoivat maanantaina ensimmäiset todistajanlausuntonsa oikeudessa. Monet kertovat, ettei laivan henkilökunta neuvonut hätääntyneitä matkustajia kallistuvassa laivassa.

Ulkomaat

Risteilyalus Costa Concordian turmasta selviytyneet antoivat maanantaina ensimmäistä kertaa todistajanlausuntoja kapteeni Francesco Schettinoa vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä.

Yli 30 ihmistä kuoli, kun Costa Concordia ajoi karille Italian Giglion saaren edustalla karille tammikuussa 2012 ja kääntyi kyljelleen.

Laivan kapteenia syytetään taposta, laivaonnettomuuden aiheuttamisesta ja aluksen hylkäämisestä ennen kuin kaikki laivan matkustajat oli evakuoitu. Onnettomuushetkellä laivalla oli 4 229 ihmistä.

Laivan henkilöstö ei tiennyt, mitä tehdä

Yksi matkustaja kertoi oikeudessa kärsivänsä paniikkikohtauksista edelleen. Ennen turmaa italialaisella Ivana Codonilla ei kohtauksia ollut, mutta nykyään hän tarvitsee jatkuvaa hoitoa.

Codonin mukaan laivan miehistö oli kehottanut matkustajia palaamaan hytteihinsä, mutta he olivat paenneet ulkokansille.

Romanialainen matkustaja Liliana Dobrian puolestaan kertoi, etteivät laivan tarjoilijat tienneet, mitä sanoa tai mitä oli tapahtumassa.

Onnettomuuden jälkeen Dobrian ja hänen aviomiehensä eivät ole pystyneet nukkumaan, heillä on päänsärkyä ja he käyvät psykiatrin hoidossa.

– Meillä on pelkotiloja ja ahdistusta, Dobrian kertoo.

Matkustajat olivat paniikissa

Matkustaja Luigi D'Eliso puolestaan muistelee, ettei henkilökunta osannut neuvoa hätääntyneitä matkustajia. Hänen mukaansa "ihmiset tulivat hulluiksi".

– He hakkasivat huonekaluja ravintolassa ja heistä vuoti verta, hän sanoi.

Erään matkustajan mukaan henkilökunta kertoi, että laivassa on tekninen vika. Matkustajat kuitenkin tajusivat, ettei siitä ollut kyse.

Claudia Poliani puolestaan kertoi, että matkustajat olivat paniikissa ja kaatuilivat.

– Oli pimeää, eikä kukaan auttanut meitä.

Alus siirretään heinäkuussa

Onnettomuusaluksen omistaa Costa Crociere, joka on Euroopan suurin risteilyjärjestäjä. Italialaisen uutistoimisto

Ansan mukaan Costa Concordian siirto tapahtuu vasta heinäkuussa. Alun perin siirtoa oli kaavailtu kesäkuulle.

Lue seuraavaksi