Vihreiden Niinistö: Vahvaa EU:ta sinne, missä kansallisvaltiot eivät toimi

Vihreiden eurovaaliehdokkaan Heidi Hautalan mukaan päätöksenteko valtioiden välisenä yhteistyönä on läpinäkymätöntä. Hän myöntää, että myös EU:n läpinäkyvyydessä riittää parannettavaa.

politiikka
Vihreiden Ville Niinistö ja Heidi Hautala Ylen vieraina 12. toukokuuta.
Vihreiden Ville Niinistö ja Heidi Hautala Ylen vieraina 12. toukokuuta.Yle Uutiset

Yle TV1:n illan Puoluepäivä-lähetyksessä selviteltiin vihreiden kantaa muun muassa siihen, pitäisikö EU:ta kehittää kohti liittovaltiota.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan EU:n tulisi toimia vahvemmin asioissa, joissa valtiot eivät tällä hetkellä kykene päätöksentekoon.

– Ilmastonmuutos on hallitsematta, kansainväliset taloustoimijat pystyvät toimimaan demokratioiden ehkäisemättä veroparatiisitoimintaa. Sellaisissa asioissa lisää valtaa (EU:lle), jossa tällä hetkellä kansalaiset eivät saa hallintaan taloutta tai ympäristöongelmia, Niinistö sanoi.

Talousasioissa puolue kannattaa jäsenmaiden rajattua yhteisvastuuta toistensa veloista. Välineenä toimisivat jäsenmaiden yhteiset joukkovelkakirjat, eurobondit.

- Että yksi maa ei joutuisi korkospekulanttien kohteeksi, vaan Eurooppa yhdessä olisi vahvempi, Niinistö perusteli.

Hautala: Liittovaltio ei itseisarvo

Puolueen eurovaaliehdokas Heidi Hautala kiisti, että liittovaltio olisi itseisarvo vihreille. Hänen mukaansa keskustelu liittovaltiosta on Suomessa kuitenkin mustavalkoista ja leimaavaa.

– On mahdotonta ajatella, että ilmastonmuutosta pystyttäisiin torjumaan, jos Euroopan unioni ei ole vahva toimija. Se tarkoittaa sitä, että sen pitää olla vahva toimija myös suhteessa jäsenvaltioihin, Hautala huomautti.

Hautalan mukaan EU-laajuisen päätöksenteon etu suhteessa valtioiden välisenä yhteistyönä sovittaviin asioihin on se, että valtioiden välinen yhteistyö on läpinäkymätöntä. Hautala myöntää, ettei unioninkaan päätöksenteko ole tarpeeksi läpinäkyvää.

– Euroopan unionin demokratia on tietenkin vajavaista. Ja sen läpinäkyvyys on myös vajavaista ja keskeneräistä. Vihreillä on ollut aina aika kova tahto parantaa näitä asioita.