1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnwatch: Suomalaisten työeläkevaroja kymmeniä miljardeja euroja veroparatiiseissa

Suosittuja kohteita ovat Luxemburg, Irlanti ja Caymansaaret. Suomalaisia eläkevaroja on sijoitettu muun muassa verovälttelystä tunnettuun Starbucks-kahvilaketjuun.

talous
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel pitämässä lehdistötilaisuutta.
Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel piti lehdistötilaisuuden maansa pankkisalaisuutta koskevien säännösten kaventamisesta Brysselissä maaliskuussa 2014.Julien Warnand / EPA

Työeläkevaroja on sijoitettu ainakin 37 miljardia euroa veroparatiiseihin rekisteröityjen rahastojen kautta. Veroparatiisirahastot muodostavat sijoittajasta riippuen 60–70 prosenttia kunkin työeläkelaitoksen rahastosijoitussalkusta, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatch.

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan Finnwatchin mukaan työeläkelaitosten suosituimmat veroparatiisirahastokohteet ovat Luxemburg, Irlanti ja Caymansaaret. Sijoituksia on tehty myös verovälttelystä tunnettuihin yrityksiin, esimerkiksi kahvilaketju Starbucksiin.

Suomalaisilla työeläkelaitoksilla ja -rahastoilla on yli 160 miljardin euron rahastoidut eläkevarat. Yhtä lukuunottamatta työeläkelaitokset eivät selkeästi linjaa, että ne toimivat sijoituksissaan vastuullisen veronmaksun periaatteiden mukaisesti. Eläkelaitosten vastuullisuutta näyttää olevan mahdollisimman korkeiden sijoitustuottojen tavoittelu suomalaisten eläkkeiden kartuttamiseksi, Finnwatch linjaa.

Lue seuraavaksi