Afrikka antaa töitä portugalilaisille työttömille

Työttömyys kuuluu kuumimpiin eurovaaliteemoihin talousromahduksen kokeneessa Portugalissa. Moni muuttaa työn perässä Afrikkaan.

Lissabonilainen Susana Gonçalves työskenteli viisi vuotta taloushallinnon esimiestehtävissä Lounais-Afrikassa, Angolassa. Nyt hän etsii työtä jostain päin Eurooppaa. Kuva: Yle

Lissabonilainen Susana Gonçalves on ollut työttömänä vuodenvaihteesta asti. Hän työskenteli viisi vuotta taloushallinnon esimiestehtävissä Lounais-Afrikassa, Angolassa. Lähipiirille oli kova paikka, kun tytär ilmoitti lähtevänsä töihin Afrikkaan.

- Perheeni inhosi sitä, että olin niin kaukana. Erityisesti äitini pyyteli tulemaan takaisin. He kuitenkin ymmärsivät, että minun piti ottaa se askel kehittääkseni ammattitaitoani, Susana Gonçalves muistelee.

Lopulta poikaystävä ja perhe houkuttivat hänet takaisin kotimantereelle. Nyt hän etsii töitä jostain päin Eurooppaa. Työnsaanti on vaikeaa, mutta Susana Gonçalves toivoo, että Angolan opit auttavat eteenpäin.

- Työstä Angolassa oli paljon hyötyä. Opin valtavasti, varsinkin siitä, kuinka tulla tulla toimeen eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa.

Afrikasta pyrkii tulijoita EU-maihin, mutta Portugalissa virta on viime vuodet kulkenut myös toiseen suuntaan. Portugalin entinen siirtomaa Angola vaurastuu öljyllä, kaasulla ja timanteilla. Se on esimerkiksi Kiinan toiseksi suurin öljyntoimittaja Saudi-Arabian jälkeen. Viime vuonna Angolan talous kasvoi 11 prosenttia. Myös toinen entinen siirtomaa Mosambik houkuttaa portugalilaisia työttömiä.

- Portugalilaisten on verrattain helppo sopeutua Angolaan ja Mosambikiin. Kieli on sama ja kulttuuri monelle tuttu, Lissabonissa toimivan yksityisen työnvälitystoimiston johtaja Jorge Fonseca selittää. Hän on välittänyt jo vuosia eri alojen ammattilaisia Afrikkaan.

Talouden romahdus toi suurtyöttömyyden

Portugalilaisten muuttovirran taustalla piilee kolme vuotta sitten rajuna iskenyt talouskriisi, joka pakotti Portugalin turvautumaan EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston hätälainaan. Kriisin aikana 250 000 ihmistä on muuttanut pois maasta. Tällä hetkellä Portugalista lähtee ulkomaille töihin 10 000 ihmistä kuukaudessa.

Muuttajat ovat pääasiassa nuoria ja hyvinkoulutettuja. Pelkästään Norjassa työskentelee tuhat huippukoulutettua portugalilaista öljynporausinsinööriä, portugalilaisia sairaanhoitajia on ulkomailla 8 000.

Portugalin talous on alkanut hitaasti elpyä ja työttömyysaste on vuodessa laskenut 17 prosentista 15:een. Alle 25-vuotiaista ilman töitä on kuitenkin runsas kolmannes.

Tämän kuun 17. päivänä Portugali irtautuu EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston lainaohjelmasta. 78 miljardin euron lainan turvin Portugali on selvinnyt kuluneet kolme vuotta.

Aivovuodosta pitkäaikaiset seuraukset?

Eurovaalien tärkein teema Portugalissa on, kuinka talous saadaan tukevasti jaloilleen ja työttömille töitä. Oppositiossa oleville sosialisteille ennustetaan vaalivoittoa.

Koulutettujen ihmisten muutolla maasta on kokeneen sosialistimepin ja entisen ministerin Elisa Ferreiran mielestä kauaskantoiset seuraukset.

- Meillä oli ensi kertaa hyvin koulutettu nuoriso. Nyt olemme menettäneet heidät ulkomaille ja Portugalin on paljon vaikeampi nousta kriisistä, sosialistien listoilla näissäkin vaaleissa ehdokkaana oleva Elisa Ferreira sanoo.

Portugalin keskusta-oikeistolaista pääministeripuoluetta PSD:tä edustava meppi Paulo Rangel pitää myös aivovuotoa ulkomaille ongelmana. Uudelleen europarlamenttiin pyrkivä meppi ei kuitenkaan usko yhtä dramaattisiin seurauksiin.

- Koulutetut nuoret palaavat kotimaahan tai ainakin sijoittavat tänne. Heillä on paremmat olot ja luultavasti säästöjä, joita he voivat sijoittaa Portugaliin, sanoo Paulo Rangel.