Siimes: Tel-maksut nousevat, jos eläkevaroista maksetaan enemmän veroja ulkomaille

Työeläkevakuuttajien näkökulmasta olennaista on, ettei veroja makseta useita kertoja, linjaa Työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Finnwatchin tuoreen raportin mukaan työeläkevakuuttajat ovat sijoittaneet kymmeniä miljardeja veroparatiiseihin.

talous
Suvi-Anne Siimes TV-uutisissa
Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne SiimesYle

Kansalaisjärjestö Finnwatchin veroparatiiseiksi kutsumia maita käytetään työeläkesijoittamisessa, muotoilee Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Tela on Suomessa toimivien työeläkevakuuttajien edunvalvontajärjestö, jonka jäseniä ovat kaikki lakisääteistä työeläketurvaa hoitavat työeläkevakuuttajat.

Tela on tehnyt yhteistyötä Finnwatchin kanssa, joka julkaisi juuri selvityksen, jonka mukaan suomalaisia eläkevaroja on sijoitettu kymmenien miljardien eurojen arvosta veroparatiiseihin. Siimeksen mukaan Finnwatchin tiedot työeläkevarojen sijoituksista pitävät paikkansa.

– Olennaista on, että kotipaikkana oleva valtio ei verota rahastoa, mutta rahastojen tuoton verotus riippuu oman maan käytännöistä, Siimes antaa esimerkin työeläkevakuuttajien sijoitustoiminnasta.

Siksi merkittävä osa sijoituksista on tehty rahastoihin, jotka sijaitsevat matalan verotuksen maissa kuten Luxemburgissa, Irlannissa ja Caymansaarilla. Siimes kuitenkin kyseenalaistaa, voidaanko sijoitukset kyseisiin maihin tulkita veroparatiisisijoituksiksi.

– Työeläkevakuuttajien näkökulmasta tärkeää on, ettei veroja makseta useaan kertaan useaan paikkaan, se on olennainen osa normaalia sijoitustoimintaa, Siimes muistuttaa.

Hän painottaa, että työeläkelaitosten perustehtävä on huolehtia, että luvatut eläkkeet maksetaan sovituilla työeläkemaksuilla.

On perittävä korkeampia työeläkemaksuja, jos halutaan maksaa enemmän veroja ulkomaille.

Suvi-Anne Siimes

– On arvovalinta, mihin maahan veroja erityisesti maksetaan. On perittävä korkeampia työeläkemaksuja, jos halutaan maksaa enemmän veroja ulkomaille, Siimes vertaa.

"Emme ole verovälttelyn puolella"

Siimeksen mukaan kyse on siitä, missä on verosuunnittelun ja aggressiivisen verojen välttelyn raja. Käytännössä kyse on valtioiden ratkaisuista kuten lainsäädännöstä ja verosopimuksista.

– Kaikki yhteiskunnat tarvitsevat verotuloja, emme ole verovälttelyn puolella, Siimes puolustaa työeläkevakuuttajia, joilla on olemassa yhteisiä vastuullisen sijoittamisen linjauksia.

Suomen hallitus julkaisi juuri kansainvälisen veronkierron vastaisen toimintasuunnitelman. Siinä kuvaillaan, että sijoitustoimintaan liittyen työeläkealalla käydään vuoden 2014 aikana keskustelu veroparatiiseihin liittyvistä kysymyksistä.