Hyppää sisältöön

Onko pesäpalloa muistuttava nelimaali jo historiaa?

Nelimaali on pesäpalloa muistuttava peli, jota pelattiin ahkeraan ainakin vielä 1960 – luvulla niin pihapiireissä kuin kouluissa. Nyt peli on kadonnut, tai katoamassa, sillä sen sääntöjä on vaikea löytää, eikä sitä opeteta juuri missään.

Nelimaalia pelattiin yleisesti vielä ainakin1960 – luvulla. Se oli suosittua peli lasten keskuudessa, koska siinä joukkueiden koko ei ollut tarkkaan määrätty, eikä säännöt olleet kiveen hakattuja.

Periaate pelissä on yksinkertainen. Tarvitaan kaksi joukkuetta, joissa kummassakin vähintään viisi – kuusi pelaajaa (sisä- ja ulkojoukkueet). Pallo ja maila, jotka voivat olla pelaajien ikään ja taitoihin sopivista materiaaleista. Pelikenttä muodostuu neljästä maalista, eli pesästä. Ohilyönneistä ei pala, vaan joutuu hapattiin, kanalaan, tai hutariin.

Hapatista voi juosta pesille ja silloin, kuin siihen tulee mahdollisuus, kun lyöjä on lyönyt palloa. Hapatissa voi olla samaan aikaan useitakin pelaajia. Myös pesillä voi samaan aikaan olla useita pelaajia.

Nelimaalissa ei polteta pesille, vaan palo tulee, jos pallo on lukkarilla ja pelaaja irti jostakin pesistä. Kärkkyminen pesiltä ei siis ole mahdollista. Lyöjällä on käytössään kolme lyöntiä ja peli loppuu, kun kolme paloa, tai sovittu määrä paloja on sisäjoukkueelle tullut.

Itse olen pelannut nelimaalia lapseni kanssa parikymmentä vuotta sitten

Vesa Martikkala

Itä-Suomen Liikuntaopiston, ISLO:n rehtori Vesa Martikkala muistelee opettajiensa kanssa, että hapatin lisäksi oli kaksi ulkopesää, ja kotipesä. Lyönti tapahtui hapatin ja kotipesän välistä.

– Lisäksi oli takalaiton pesien takana ja sivulaittomat. Itse olen pelannut nelimaalia lapseni kanssa parikymmentä vuotta sitten, muistelee Martikkala.

Nelimaalista löytyy useita eri muotoja ja nimitykset vaihtelevat muistajan ja paikkakunnan mukaan.

Nelimaali ei kuulu opetusohjelmiin

Nelimaalia ei opeteta Itä-Suomen Liikuntaopistossa ISLO:ssa, eikä se kuulu Itä-Suomen yliopiston liikuntakasvatuksen ohjelmaan.

Nelimaalia, tai sen sääntöjä ei erityisesti opeteta tuleville opettajille

Tuomas Korhonen

– Nykyisin liikunnanopetuksessa pyritään oppilaita harjoittamaan eri liikuntamuotoihin, joita sitten voidaan esimerkkinä soveltaa johonkin pallopeliin, esimerkiksi nelimaaliin.

– Nelimaalia, tai sen sääntöjä ei erityisesti opeteta tuleville opettajille, mutta se tulee esille yhtenä pelinä muiden joukossa, kertoo liikuntakasvatuksen opettaja Tuomas Korhonen.

Nelimaali siis näyttää olevan peli, joka pikkuhiljaa häviää liikuntakuvioista. Vai häviääkö?

.
.