Kari Piskonen painottaa talkootyön merkitystä

Euroopan unioni on Kari Piskosen mielestä yllättävänkin hyvin niillä raiteilla, mille se aikoinaan laitettiin eli rakentamaan vakautta ja turvallisuutta Eurooppaan.

Eurovaalit 2014
Kari Piskonen on tehnyt pitkän rupeaman SDP:n taustalla.
Sari Ursin / Yle

Kaikesta huolimatta, vaikka EU:sta on paljon kritisoitavaakin, se on erittäin hyvin edistynyt hanke, pohtii Kari Piskonen.

– Suomen talouteen EU on tuonut vakautta. Itse olen sen polven ihmisiä, että hyvin muistan ne yöt, jolloin Suomen markka saattoi devalvoitua jopa kaksinumeroisella luvulla. Tämä on varsin merkittävä muutos.

Piskonen seuraa EU-vaaleja mielenkiinnolla, sillä hänen mielestään niillä on Suomelle suuri merkitys.

– Nyt minusta näyttää, että kiinnostus EU-vaaleihin on kasvamassa, samoin laaja-alaisempi ymmärtäminen EU:n merkityksestä myönnetään. Vaikka EU:sta ollaan montaa mieltä, niin yhä useampi alkaa tajuta sen, että se on kuitenkin kysymys, johon on otettava kantaa ja jossa kannattaa olla mukana.

Piskosen on hyvin vaikea kuvitella sellaista maailmaa, jossa Suomi voisi elää ja rakentua irrallaan EU:sta tai välittämättä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu.

Kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin toi SDP:n pariin

Kari Piskonen on syntynyt 1950 ja kertoo 60-luvun lopun olleen aikaa, jolloin yhteiskunnallinen keskustelu oli hyvin vilkasta.

– Samoin 1970-luvun alussa. Itse tulin mukaan 1972 muodollisiin tehtäviin. Tietysti yhteiskunnalliset asiat olivat kiinnostaneet useita vuosia jo sitä aikaisemmin.

Yhteiskunnallinen keskustelu sekä halu olla perillä asioista, tutustua niihin ja jossain määrin olla vaikuttamassa on saanut Piskosen liittymään SDP:een.

– SDP antoi mielestäni mahdollisuuden kolmeen asiaan. Ensinnäkin järkevään, rationaaliseen yhteiskuntapolitiikan harjoittamiseen. Toisaalta siihen liittyy myös sosiaalinen ja sosiaaliekonominen näkökulma. Itse haluaisin käyttää siitä niinkin vahvaa sanaa kuin sosiaalinen omatunto. Kolmanneksi se antoi mahdollisuuden myös olla isänmaan asialla, sanoo Piskonen.

– Vaikka ongelmia on helppo listata, niin kyllä tämän päivän maailma ja Suomi ennen kaikkea on sellainen, että monet ennen kaukaisinakin pidetyistä tavoitteista ovat toteutuneet. Ajatellaan vaikka meidän koululaitosta ja terveydenhuoltoa sen kaikista ongelmista huolimatta. Kun tarkastellaan yhteiskunnan kaikenpuoleista kehitystä, niin kyllä siihen taipaleeseen kohtuullisen tyytyväinen täytyy olla.

Talkootyö on puolueen peruskivi

Kari Piskosen mielestä talkootyö on kaiken työn perusta puolueessa.

– Aktiivien joukko on se moottori, joka tekee vaalityötä eri vaaleissa. Ehdokkailla on omia tukijoukkojaan, mutta tällaisen laaja-alaisen puolueen jäsenten tekemän talkootyön merkitys oli entisessä maailmassa aivan erityisen suuri, mutta tänäkin päivänä merkitys on oleellinen, painottaa Piskonen.

Pitkäjänteinen yhteiskunnallisten asioiden harrastaminen on Piskosen mukaan jossain määrin hiipunut.

– Ihmiset haluavat tehdä nykyisin projekteja, lähteä mukaan johonkin asiaan, joka alkaa ja päättyy tiettynä hetkenä. Se johtaa helposti siihen, että näkemys yhteiskunnallisista asioista laajemmalti voi jäädä vähän puutteelliseksi. Mutta maailma muuttuu, menettelyt muuttuvat.

– EU-vaaleissa demareilla on monta hyvää ehdokasta. Toivon, että SDP:ltä valittaisiin kolme europarlamentaarikkoa. Siihen tähdätään.