1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Jakautunut SDP etsii pelastajaa 1930-luvun Amerikasta

Eurovaaleihin on vain puolitoista viikkoa aikaa, mutta SDP on pahasti jakautunut. Antti Rinne haastoi Jutta Urpilaisen sekä kotimaan- että Eurooppa-politiikassa ja voitti, mutta vain 14 äänellä. Lääkettä etsitään presidentti Rooseveltin lama-apteekista, kirjoittaa Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen

SDP:n eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.

– Tämä Eurooppa, missä nyt eletään, ei ole se Eurooppa mitä demarit ajavat, Antti Rinne sanoi Ylen haastattelussa helmikuussa.

Euroopassa demarileiri on ollut hyvässä nosteessa ja kärkkymässä vaalivoittajan paikkaa konservatiivien kanssa koko kevään, mutta Suomessa tuo noste ei ole lainkaan näkynyt. 15 prosentin kannatus on surkea puolueelle, joka myy itseään työntekijän, pienen ihmisen, oikeudenmukaisuuden ja sosiaalisen Euroopan puolueena.

SDP lähemmäs Euroopan demareita

Jutta Urpilaisen ajamaa politiikkaa voi eurooppalaisittain pitää piirun oikeistolaisena. Valtiovarainministerin ajama rahoituspolitiikka EU:n kriisimaissa seurasi pitkälti kokoomuksen ja konservatiivien linjaa. Ylivelkaantuneet ja toimimattomat rahoituslaitokset tuli säilyttää ja kriisin ensityrskyissä se tehtiin eurooppalaisten veronmaksajien rahoilla. Euro oli turvattava. SDP oli hyvä joukkuepelaaja.

SDP on EU- ja euromyönteinen puolue ja se kannattaa myös unionin integraation syventämistä. Mutta tyrskyjen noustessa kriittiset äänet ovat voimistuneet ja kannattajia on paennut erityisesti perussuomalaisiin, varsinkin kun omia työpaikkoja on kriisissä kadonnut kymmeniä tuhansia eikä loppua näy. SDP ei monen mielestä ole enää työn ja työntekijän puolue.

Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Täystyöllisyys ykköstavoite Euroopassa ja Suomessa

Antti Rinne sanoi puoluekokouksen linjapuheessaan, että "kriisimaille annettavan avun ehtoihin on puututtava. Ei ole kenenkään etujen mukaista, että Kreikan tai muiden kriisimaiden nuoret menettävät tulevaisuutensa, tai vanhukset hoitopaikkansa siksi, että kiristämme lainojen ehtoja loputtomasti".

Rinne olisikin valmis antamaan osan Kreikan lainoista anteeksi. Urpilainen oli aivan päinvastaista mieltä. Rinne saattaisi harkita jopa EKP:n roolin muuttamista.

Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) demariehdokkaat kannattavat vahvasti veroparatiisien sulkemista, rahoitusmarkkinaveroa ja yhteistä yritysverokantaa. Niin myös demarit europarlamentissa. Sosiaalidemokraatit kautta Euroopan ovat olleet myönteisiä laajentumiselle, mutta Turkin ja Ukrainan EU-jäsenyys jakaa ainakin Suomen demariehdokkaat täysin kahteen leiriin.

Kriisin vaurioiden korjaaminen eli uusien työpaikkojen luominen pitäisi Rinteen mielestä hoitaa vahvemmin valtioiden tuella. Säästökuurien sijaan pitäisi harrastaa elvytystä, jotta investoinnit saataisiin liikkeelle.

Euroopalle uusi talousmalli, ”New Deal”?

Europarlamentin sosiaalidemokraatit haluavat uudistaa Euroopan talouden. He kutsuvat mallia ”Edistykselliseksi talousaloitteeksi” (siirryt toiseen palveluun).

Sen perusteella valtiontalouksien tasapainottaminen pitää tehdä nykyistä hitaammin, investointien pitää olla kohdennettuja työtä luoville aloille ja heikko-osaisista pitää huolehtia.

Yhdysvallat perusti demokraattipresidentti Rooseveltin johdolla 1930-luvun laman lääkkeeksi Julkisten töiden hallinnon (PWA), joka järjesti valtion rahoitusta mittaville rakennushankkeille ympäri maata. Maataloustuotantoa säädeltiin hintojen nostamiseksi.

Molempia keinoja on Euroopassa purettu viimeiset 15 vuotta oikeiston valtakaudella. Maataloustuista on lähes luovuttu ja investoinnit on viety Euroopan ulkopuolelle halpatyömaihin tai kohdennettu Euroopassa työvoimaniukkoihin, mutta tuottaviin yrityksiin.

Yhdysvaltojen talous lähti kasvuun 1930-luvun lopulla, mutta työttömyys jäi, kunnes sodan rauniot tarvitsivat teollisuutta ja jälleenrakentajia.

Katso tästä SDP:n ehdokkaiden videohaastattelut ja tiedot Ylen vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 14.5. vuorossa SDP.