Tavoitteena lihaksikas, mutta naisellinen kroppa

Meri-Lapissakin fitnessharrastus on nuorten naisten keskuudessa kovassa suosiossa. Fitness vaatii ennen kaikkea kovaa itsekuria, sillä kilpaileva lajin harrastaja voi treenata kaksi kertaa päivässä ja olla vuodesta lähes kolmekymmentä viikoa dieteetillä.

Kotimaa
Tanya Nurkkala
Karoliina Haapakoski /yle

Torniolainen 16- vuotias Tanya Nurkkala on kulkenut jo pari vuotta päämäärätietoisesti salilla. Tarkoituksena nuorella naisella on saada kroppansa mahdollisimman hyvään kuntoon fitnessin aloittamista varten. Tanya käy salilla kuutena päivänä viikossa ja punnitsee kaikki ruokansa, hedelmiä lukuunottamatta.

– Haluan näyttää, että treenaan oikeasti ja katsoa kestääkö minun pääni tätä kovaa lajia, Tanya perustelee.

Tanya kertoo, että kilpailu-uran aloittaminen ei tuo isoja muutoksia hänen elämäänsä. Suurin muutos on kaksi kertaa päivässä olevat treenit ja kaiken syötävän ruuan punnitseminen.

– Tietenkin valmentajan tuki ja mukana olo on iso asia, Tanya lisää.

Lihaksikas naisihanne

Herkuista luopuminen ja kurinalainen elämä ei tunnu nuoresta lukiolaistytöstä millään tavalla uhraukselta.

– En ajattele asiaa millään tavalla luopumisena. Jos jotakin oikeasti haluaa, niin mistä sen vuoksi joutuu luopumaan, on sen arvoista. Lepopäivinä en tiedä mitä tekisin, kun olen tottunut joka päivä käymään salilla. Se kuuluu minun elämään.

Tanyan mukaan naisten kauneusihanteet ovat muuttumassa. Enää ei ihannoida langanlaihoja malleja, vaan naiset tavoittelevat lihaksikasta, mutta sopusuhtaista ja terveellistä ulkomuotoa.

– Minusta kauneusihanteiden muuttuminen on tosi hyvä juttu. Onhan se sairasta, että anorektisen laihoja huippumalleja ihannoidaan, Tanya lataa.

Haluan näyttää, että treenaan oikeasti ja katsoa kestääkö minun pääni tätä kovaa lajia.

Tanya Nurkkala

Yhä useampi harrastaja

Soittokierros alueen kuntosaleille kertoo, että Meri-Lapissa fitnessharrastus on nuorten naisten keskuudessa kovassa suosiossa. Haaparannalla kuntosalia pitävä Ari Uusitalo kertoo, että pelkästään heidän pienellä salilla fitnesin kasvun suosio näkyy selkeästi.

– Meidän salilla on noin 300 kävijää ja siitä joukosta löytyy 10 fitnessissa kilpailevaa tyttöä, prosenttuaalisesti aika kova määrä, Uusitalo toteaa.

Fitnessiä itsekin valmentavan Uusitalon mukaan laji vaatii ennen kaikkea kovaa itsekuria. Parhaimmillaan kilpaileva lajin harrastaja voi treenata kaksi kertaa päivässä ja olla vuodesta lähes kolmekymmentä viikoa dieteetillä. Uusitalo korostaa, että fitness on huippu-urheilua.

– Se on myös erittäin kova laji. Joka siitä selviytyy, selviytyy melkein mistä vain. Lisäksi fitness on terve laji, sillä se on antidopingin alainen ja testilaji, Uusitalo selventää.

Ulkonäkötietoisuus salille ajava voima?

Uusitalo uskoo nykyisen ulkonäkötietoisuuden ajavan omalta osaltaan naisia vaativan lajin pariin.

– Fitness on mielestäni kuitenkin terveempi tapa toteuttaa sitä ulkonäkötietoisuutta kuin kaikki muut. Se tehdään kovalla työllä, eikä se ole niin teennäistä, Uusitalo kuvaa.

Hän myös uskoo lajin harrastamisen antavan myös muuhun elämään kuin itse harrastukseen eväitä.

– Siinä oppii elämästäkin jotakin. Oppii asettamaan tavoitteita, toteuttamaan niitä ja saa sen vaadittavan itsekurin, mitä elämässä tarvitaan, Uusitalo kiteyttää.