1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Kätilö-elokuvan kuvaukset alkoivat Liettuassa

Katja Ketun Kätilö-romaaniin perustuvan elokuvan kuvaukset on aloitettu Liettuassa. Elokuvaa kuvataan kesällä ja syksyllä myös Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Elokuvan ohjaa Antti J. Jokinen.

elokuvat
Kirjailija Katja Kettu
Katja KettuSauli Antikainen / Yle

Elokuvan kuvaukset kestävät tällä erää noin kuusi viikkoa, minkä lisäksi sitä kuvataan myöhemmin kesällä ja syksyllä Lapissa ja Pohjois-Norjassa.

Elokuva perustuu Katja Ketun palkittuun menestysromaaniin. Antti J. Jokinen on käsikirjoittanut elokuvan yhdessä Katja Ketun kanssa. Elokuvan ensi-ilta on vuonna 2015.

– Elokuvaa on työstetty kuin Iisakin kirkkoa ja palikat ovat nyt kohdallaan. Olemme harjoitelleet, puvustaneet ja lavastaneet joulusta saakka. Esimerkiksi koko Titovkan sotilasleiri on rakennettu lavasteena. Isoa draamaahan tämän on aina tuotannosta valmiiseen elokuvaan. Huippunäyttelijöistä ei elokuvan menestys ainakaan jää kiinni, Antti J. Jokinen sanoo.

Rooleissa ovat Krista Kosonen, Lauri Tilkanen, Pirkka-Pekka Petelius, Leea Klemola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä, Seppo Pääkkönen ja Johannes Brotherus.

– Kätilö on elokuva lappilaisista, jotka joutuivat vaikeaan tilanteeseen syksyllä 1944. Minun onnekseni Lapin sotaa on aiheena käsitelty varsin vähän ja pääsen myös esittämään historiaa, joka yhdisti Suomen koko Euroopan politiikkaan. Minua eivät niinkään kiinnostaneet menneisyyden natsistigmat, vaikkakin ne ovat elokuvassa myös mukana. Ennen kaikkea elokuva kuitenkin kertoo rakkaudesta ja yksilöistä, Jokinen kuvailee.

Rovaniemeläissyntyisen Katja Ketun Kätilö-romaani on voittanut Runeberg-palkinnon vuonna 2012 sekä Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2011. Romaanin käännösoikeudet on myyty neljääntoista maahan, muun muassa Saksaan, Ranskaan, Ruotsiin, Norjaan ja Italiaan.

Solar Filmsin elokuvan tuottavat Markus Selin ja Jukka Helle. Elokuvan levittää Nordisk Film.

Lue seuraavaksi