Turun kaupunginteatterin muutto Logomoon alkoi – katso video uusista tiloista

Turun kaupungin teatteri siirtyy väistötiloihin toukokuussa alkavan remontin alta. Uusia väistötiloja tarjoaa Logomo, johon on kaupunginteatteria varten rakennettu uusi teatterisali.

kulttuuri
Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama ja taiteellinen johtaja Mikko Kouki Logomo-teatterin lavalla.
Samuli Holopainen / Yle
Turun kaupunginteatteri sai väistötilat Logomosta.

Turun kaupunginteatterin muutto väistötiloihin Logomoon on alkanut. Logomon länsipäätyyn on remontoitu yli 2 000 neliön laajuiset tilat, jotka koostuvat muun muassa 350-paikkaisesta salista ja lämpiöstä. Teatterissa ollaan tyytyväisiä uusiin tiloihin, vaikka väistötilat eroavat vanhoista tiloista.

– Suurin ero kaupunginteatterin päänäyttämöön on, ettei täällä ole sellaista näyttämötekniikkaa: pyörönäyttämöä, lattianostimia ja kulissitornia. Tänne tulo on ollut tiedossa jo pitkään. Kaikki suunnittelu on pystytty tekemään niin, että tämän tilan muutokset on otettu huomioon, kertoo Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Väistötilojen kapasiteetti ajaa kaupunginteatterin säästämään

Uudessa katsomossa on 350 paikkaa. Kaupunginteatterin päänäyttämöllä paikkoja on ollut yli 650. Pienempi määrä katsomopaikkoja vaikuttaa siihen, että esityskertoja on pitänyt lisätä.

– Aiemmin esityksiä on ollut keskiviikosta tai torstaista lauantaihin. Nyt syksyllä esityspäiviä tulee olemaan tiistaista lauantaihin, sanoo Arto Valkama.

Yhdellä näyttämöllä ei pystytä myöskään tarjoamaan niin laajaa ohjelmistoa kuin kaupunginteatterin aiemmissa tiloissa.

– Ohjelmisto ei voi olla yhtä laaja, sehän on selvä. Mutta osittain paikkaamme sitä sillä, että meillä on myös tilan ulkopuolisia tuotantoja, kuten Aili-esitys, joka kiertää vanhainkoteja. Teemme myös Linnateatterin kanssa tilallista yhteistyötä.

Sekä katsomopaikkojen määrä, että ohjelmiston määrä ajaa teatterin säästämään.

– Pitää jonkun verran pienentää musikaalien kokoluokkaa. Kun teemme esimerkiksi Seilin täällä, niin siinä ei ole niin suurta orkesteria tai niin suurta tanssiryhmää, kuin aiemmissa tiloissa olisi ollut. Budjeteissa on huomioitu se, että ansainta pienenee. Emme myöskään voi asettaa samanlaisia katsojatavoitteita, kuin aiemmissa tiloissa, kertoo Turun kaupunginteatterin toimitusjohtaja Arto Valkama.

Teatteri on Logomossa vuoteen 2016 asti

Kaupunginteatteri on evakossa kaksi vuotta teatteritalon peruskorjauksen takia. Ensimmäinen ensi-ilta uudella näyttämöllä on luvassa syyskuun alussa.

Vuoden 2016 jälkeen teatterin väistötilana toiminut sali pysyy Logomon käytössä ja sitä vuokrataan tilaksi esimerkiksi pienemmille teatterinäytöksille, klubikeikoille tai vaikka kongresseille.