Alienin luonut taiteilija kuoli

Sveitsiläisen H. R. Gigerin kuvamaailma nojasi kuolemaan ja seksiin. Koneesta ihmisen nahoissa tuli hänen kuuluisin luomuksensa, elokuvahirviö Alien.

Kuva Alien-elokuvasta.
H.R. Giger teki hahmoja useisiin elokuviin ja palkittiin vuonna 1980 Oscarilla erikoistehosteistaan. Elokuvafiguureitten lisäksi hän teki myös veistoksia, maalauksia ja huonekaluja. Hän kuoli 74 vuoden ikäisenä.

Elokuvamaailman tunnetuimman avaruushirviön Alienin luonut sveitsiläinen taitelija H. R. Giger on kuollut.

Hahmo, jonka Hans-Ruedi Giger kehitteli Ridley Scottin ohjaamaan sci-fi-elokuvaan vuonna 1979, oli alallaan uraauurtava. Giger palkittiin Alienista parhaan visuaalisen tehosteen Oscarilla.

Sveitsiläistaiteilija H. R. Giger uransa varrelta koottuja teoksia esittelevässä näyttelyssä Wienissä maaliskuussa 2011. Kuva: Robert Jaeger / EPA

Giger on kertonut viehättyneensä jo lapsena kaikesta kuolemaan liittyvästä ja halunneensa taitelijaksi. Isänsä vaatimuksesta hän opiskeli silti arkkitehtuuria ja teollista suunnittelua, mitä sitten käytti hyväkseen taiteessaan, myösAlienissa.

Hän kutsui tyyliään ihmistä ja konetta yhdisteleväksi biomekaniikaksi ja sanoi luovansa koneita, jotka ovat ihmisen nahoissa.

Tyylinsä hän päästi seuraavilla vuosikymmenillä valloilleen myös useissa muissa kauhuelokuvissa. Tietokonepeli _Dark Seedissä _1990-luvulla pelottelivat niin ikään Gigerin luomat hahmot. Hänen taiteensa levisi myös arvostettuina levykansina (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 1998 Giger avasi Gruyèresiin Keski-Sveitsiin oman museon, jossa on esillä maalauksia, veistoksia ja elokuvalavasteita sekä hänen taidekokoelmansa.

Kokoelmassa on töitä muun muassa Salvador Dalílta, johon Gigerin surrealistista kuvamaailmaa on usein verrattu. Gigerin taiteesta on sanottu myös muun muassa, että se tihkuu erotiikkaa, joka hipoo sadismia ja jopa orgastista kulttia.

74-vuotiaan Giger kuoli Zürichissa sairaalassa vammoihin, jotka hän oli saanut kaaduttuaan, kertovat Sveitsin tiedotusvälineet.