Hyppää sisältöön

Elvis elää – kajaanilaisnaisen kesämökissä

Yksi sykähdyttävä hetki voi jättää elämänmittaisen jäljen mieleen. Tällaiset kokemukset luovat fanikulttuuria, jossa idolia jopa palvotaan. Kajaanilainen Ritva Martiskainen fanittaa Elvistä, koska miehen ääni on edelleen ylivertainen.

Kajaanista Mainuanjärven rannalta löytyy pieni mökki, joka on sisustettu kaikella mahdollisella Elvikseen liittyvällä tavaralla.

– Aamulla leivoin Elvis-keittokirjan reseptillä keksejä. Äitienpäivänä tytär yritti myös leipoa kirjan ohjeen mukaan, mutta ne tarjoilut eivät jostain syystä onnistuneet, kertoo Ritva Martiskainen.

Kahvipöydässä istuessa ei jää epäselväksi, ketä talon emäntä fanittaa. Ritva Martiskainen koki Elviksen sykähdyttävänä 12-vuotiaana.

– Ensimmäisestä Elviksen elokuvasta se lähti.

Ritva Martiskainen myöntää, että välillä on ollut aikoja, jolloin Elvis on jäänyt taka-alalle. Lasten ollessa pieniä ei ollut aikaa fanittaa, mutta nyt on aikaa keräillä Elvikseen liittyviä tavaroita, kuunnella musiikkia ja perehtyä historiaan.

– Nyt kun kaikki lapset ja muut läheiset tietävät tästä harrastuksesta, niin he sitten aina muistavat minua. Muutama vuosi sitten naapurin tyttö teki teemaan sopivan syntymäpäiväkakunkin.

Seinäkello, josta ei tule ulos käki vaan Elvis

Elviksen ympärille kasvanut fanitavaroiden määrä on laajuudessaan hämmästyttävä. Ritva Martiskaisen mökistä löytyy muun muassa seinäkello, joka osoittaa, että Elvis taipuu vaikka mihin.

Ritva Martiskaisen mökistä löytyy muun muassa Elvis -maatuskoita. Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

– Tunnin välein se tulee tuolta ulos laulamaan. Täytyy sanoa, että en minä kaikkea mahdollista tarjolla olevaa fanitavaraa osta. Kerään sellaisia, joissa Elvis näyttää vähän haikealta. Ja musiikki on tärkeämpää kuin tavarat.

Ritva Martiskainen kuuluu myös Elviksen Fan Clubiin. Mökin hyllystä löytyy pino lehtiä, joita Fan Club julkaisee.

– Muutaman vuoden olen siihen kuulunut. Netistä se ystävättären kanssa löydettiin ja liityttiin, että saataisiin näitä lehtiä.

Elviksen Fan Club -tapaamiseen Ritva Martiskainen ei ole vielä lähtenyt. Sinne pitäisi päästä punaisella Amerikan raudalla, jonka kuva myös löytyy mökin seinältä.

– Kerran olen ollut tuollaisen auton kyydissä, kun pojan kaveri tuli pihaan ja huusi, että mummo kyytiin, Martiskainen naurahtaa.

Elvis ja aviomies sopivat samaan mökkiin

Jos Ritva Martiskainen lähtisi joku päivä tapaamaan muita Elvis-faneja, tapahtuisi se oman miehen kanssa.

– Isäntä lukee minulle ääneen noita lehtiäkin, kun en itse aina ennätä.

Ritva Martiskaisen mielestä Elviksen ääni on edelleen ylivertainen. Kuva: Sanna Kähkönen / Yle

Myös Ritva Martiskaisen miehellä on yksi fanitavara, jonka aiheena on vaalea ja tarunhohtoinen Marilyn Monroe.

– Hommasin Marilyn Monroe -mukin miehelle, että on hänellekin jotain.

Vaikka kuningas Elvis on kuollut, niin hänen luomansa tenho ja taika pitävät edelleen fania otteessaan.

– Muistan kuinka 44 vuotta sitten odottaessani esikoistani katsoin erästä Elviksen showta telkkarista ja kyyneleet valuivat silmistä, kun kuulin hänen äänensä. Se oli sellainen hetki, että se herkistää vieläkin.

.
.