1. yle.fi
  2. Uutiset

Ikäihmisen aliravitsemus voi johtaa sairauskierteeseen

Vanhemman väestön riittävä ja tarpeeksi monipuolinen ruokavalio tukee terveyttä ja hyvinvointia. Iän myötä aliravitsemuksen riski lisääntyy, kun haju- ja makuaisti heikentyvät ja osa sairauksista voi vaikuttaa ruokahaluun. Syömättömyys taas altistaa uusille oireille.

Kotimaan uutiset
Puolityhjä jääkaappi
Mari Nupponen / Yle

Ikäihmisten hyvän ravitsemustilan keskeisiksi tekijöiksi nousevat säännöllisin väliajoin nautitut, pienehköt ruoka-annokset, jotka sisältävät monipuolista ja proteiinirikasta ravintoa. Jos ravitsemus on puutteellista, se voi johtaa hankalaan kierteeseen.

– Usein kun ikäihminen laihtuu niin se paino lähtee lihaksista. Tällöin lihasvoima heikkenee ja liikkuminen vaikeutuu: tasapainovaikeuksia voi tulla ja kaatumisia, toteaa geriatrian erikoislääkäri Heikki Hyvärinen.

Ikäihminen saattaa tarvita ruokailussaan apua, jos hän ei pääse kauppaan tai ei kykene huolehtimaan säännöllisestä ateriarytmistä. Ravitsemustilan ylläpidosta on silti huolehdittava. Alkoholin vaikutukset voimistuvat vanhemmalla iällä ja ne heijastuvat terveyteen.

– Vastuu kuuluu kaikille, jotka ikäihmisten kanssa tekee töitä ja omaisista on monesti paljon apua. Ei sitä vastuuta voi yksittäiselle henkilölle sälyttää, Hyvärinen toteaa.

– Nykypäivänä alkoholi näkyy ikäihmisten hyvinvoinnissa ja terveydessä. Se vie tilaa energianlähteenä muilta tärkeiltäravintoaineilta. Loukkaantumisriski lisääntyy alkoholinkäytön myötä ja vaikutukset ovat voimakkaampia jo pienestäkin määrästä, kertoo johtava ravitsemusterapeutti Mirja Huuskonen.

Ei sitä vastuuta voi yksittäiselle henkilölle sälyttää

geriatri Heikki Hyvärinen

Iän karttuessa ravitsemukseen liittyvät ohjeistukset muuttuvat, mutta hyvien ruokailuhetkien arvo säilyy.

– Ikäihmisille on olemassa omat painoindeksirajat, mutta ikääntynyttä hyvin harvoin aletaan laihduttamaan. Toivon ikäihmisille, niin kuin kaikille muillekin ikäryhmille mielihyvää, ruoasta ja ruokailuhetkistä, Huuskonen sanoo.

Lue seuraavaksi