1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lisää synnyttäjiä Kokkolaan – riittävätkö seinät?

Pietarsaaren synnytysosaston sulkeminen tuonee Kokkolaan vuodessa pari sataa synnyttäjää lisää. Henkilökunnan ja synnytyssalien pitäisi keskussairaalassa riittää. Syksyllä arvioidaan, riittävätkö muut tilat.

Kuva: YLE / Keski-Pohjanmaa

Johtajaylilääkäri Sakari Telimaan mukaan kesän jälkeen tulee pohdittavaksi, säilyvätkö tilaa vievät perhehuoneet keskussairaalassa. Perhehuoneita on kolme. Niissä koko perheellä on ympärivuorokautinen mahdollisuus asua ja tutustua uuteen perheenjäseneen.

Telimaa toteaa, että lähtökohta on perhehuoneiden säilyttäminen. Tilaa äideille ja lapsille etsitään muulla tavalla, mikäli mahdollista.

– On selvää, että jos synnytykset näin lisääntyvät, perhehuoneasia on arvioitava uudelleen. Lähtökohtaisesti niitä ei ole tarkoitus muuttaa. Enemmän on tarkoitus houkutella äitejä lyhytjälkihoitoiseen synnytykseen, jossa terveet äiti ja lapsi kotiutetaan vuorokauden sisällä synnytyksestä. Tämä perustuu tällä hetkellä vapaaehtoisuuteen.

Pietarsaaresta tulee Kokkolaan synnytysosastolle töihin viisi ihmistä. He tuovat mukanaan ruotsin kielen taitoa ja hälventävät pietarsaarelaissynnyttäjien kielitaitopelkoja. He ovat myös tuttu tuulahdus omalta paikkakunnalta niille, jotka saapuvat Pietarsaaresta Kokkolaan synnyttämään.

Johtajaylilääkärin mukaan kasvava synnyttäjien määrä ei tuo tarvetta palkata lisää lääkäreitä Kokkolaan. Heitä on jatkossakin seitsemän. Sen sijaan kätilöitä sijoitetaan yöpäivystyksen ajaksi vuoroihin enemmän kuin nyt.

Harvoin synnytään tien päällä

Kun etäisyydet synnytyssairaaloihin pitenevät koko maassa, pelkona voisi olla yleistyvä reissusynnyttäminen. Nyt esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla näitä ei tapahdu edes joka vuosi.

Johtajaylilääkäri Sakari Telimaa uskoo, että matkan päällä synnyttämisten yleistyminen on vältettävissä. Kun yhteistyö äitiysneuvolan kanssa toimii hyvin, synnytykset pystytään ennakoimaan.

– Toimin etälääkärinä Reisjärvellä, jossa sairaalaan on yli sata kilometriä matkaa. Yhteistyössä Reisjärven äitiysneuvolan terveydenhoitajan kanssa me olemme onnistuneet estämään matkasynnytykset. Äiti lähetetään hiukan ennen laskettua aikaa sairaalaan. Siellä sitten mietitään synnytyksen käynnistämistä. Sekin on riski, mutta näin vältetään matkasynnytykset, valottaa Telimaa.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Lapissa sairaalaan voi olla matkaa jopa 500 kilometriä, mutta juuri Lapissa joudutaan matkasynnytyksiin suhteellisesti vähiten koko maassa.

Tiukennus tuo turvaa

Ympärivuorokautista synnytyspäivystystä vaaditaan jatkossa jokaisessa synnytyssairaalassa Suomessa. Tämä on Telimaan mukaan tärkeä turvallisuuskysymys. Jos synnyttäjän tai vauvan henki on vaarassa, tarvitaan nopeaa toimintaa, joka onnistuu vain, jos sairaalassa on täysi päivystysvalmius.

– Noin kahdessa prosentissa synnytyksistä synnytyssalissa tulee hätätilanne, jossa pitää pystyä toimimaan nopeasti. Silloin ei voi odottaa puolta tuntia. Valmiuden on oltava alle 15 minuuttia.

Sen sijaan, kun lapsi syntyy nopeasti matkalla sairaalaan, synnytys on useimmiten niin sanotusti luonnollinen.

– Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella voisin sanoa, että nuo luonnolliset syntymät voitaisiin hoitaa vähemmälläkin turvavarustuksella. Tietysti vauvan syntyminen matkalla on aina valitettavaa, toteaa Telimaa.