Lastenpsykiatri Sinkkonen: Pientä koululaista ei saa jättää yksin kesälomalla

Koululaisten pitkät kesälomat edellyttävät vanhemmilta luovia ratkaisuja. Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan pieniä lapsia ei pitäisi jättää yksin kotiin, vaikka nämä vakuuttaisivat pärjäävänsä. Myös kesäleirien kohdalla kannattaa käyttää harkintaa.

Kotimaa
Kesäleirillä lapsilla riittää seuraa.
Kesäleirillä lapsilla riittää seuraa.Lasten Kesä ry

Helsingissä on läpi kesän auki 36 leikkipuistoa, joissa on lämmin ruoka ja ohjelmaa koululaisille kello 9–16 välisenä aikana. Myös monet järjestöt ja seurakunnat järjestävät lapsille kerhoja ja päiväleirejä, mutta kaikissa kunnissa tilanne ei ole näin hyvä.

Täyttä työpäivää tekevän vanhemman on myös vaikea ehtiä viemään ja hakemaan lasta, jos leiri tai kerho ei sijaitse niin lähellä kotia, että lapsi voi kulkea matkat itse. Silloin vaihtoehtona voisi olla yöleiri, jossa lapsi viettää esimerkiksi viikon.

Leirillä lapsi ei jää yksin

Lasten Kesä ry on järjestänyt kesäleirejä viisikymmentäluvulta saakka 6–15-vuotiaille Hauhon leirkeskuksessa Hämeenlinnassa. Leirillä pelataan, leikitään, uidaan, saunotaan ja paistetaan lettuja.

Tiedän muksuja, jotka vakuuttavat, että he pärjäävät hyvin ja heistä on vaan kivaa jäädä kotiin, mutta sitten he ovat kaikista rapsahduksista ihan kauhuissaan.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

Toiminnanjohtaja Kaisa Ahteen mukaan nuorimmatkin viihtyvät leirillä hyvin.

– Meillä on paljon ihan kuusivuotiaita. Ensimmäinen ilta saattaa olla vähän vaikea, mutta sitten leiri vie mukanaan ja siellä viihdytään. Hyvin harvoin leiri keskeytyy siksi, että olisi koti-ikävää. Monet tulevat kaverin tai sisaruksen kanssa, että ei jännitä niin paljon.

Lasten Kesän lisäksi Raha-automaattiyhdistys tukee viittä muuta kesäleirijärjestöä. Niiden leireillä käy tuhansia lapsia vuosittain.

Ahteen mielestä lapsen on parempi olla leirillä kuin yksin kotona.

– Siellä saadaan uusia kavereita ja on turvallisia aikuisia, jotka pitävät huolta. Voi olla, että vanhemmat ovat monta viikkoa kesässä töissä. Sitten ainakin yksi viikko menee mukavasti leirillä. Ohjelma on monipuolista, eikä pelata tietokonetta tai katsota telkkaria.

Yksinäiset lapset soittelevat lastensuojeluliittoon

Lasta ei missään nimessä saa moittia itkupilliksi!

Jari Sinkkonen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten auttava puhelin- ja nettipalvelu saa vuosittain lähes 30 000 yhteydenottoa. Arjessa koettu yksinäisyys on suurin teema, joka näkyy pienten koululaisten yhteydenotoissa.

– Näitä yhteydenottoja tulee ympäri vuoden, mutta kesän alussa saamme niitä tavallistakin enemmän. Lapset soittavat, kun kaipaavat kontaktia aikuiseen ihmiseen. He saattavat kertoa päivän kuulumisia, laulaa lauluja, kertoa vitsejä ja tarinoita tai kysyä leipomisreseptejä, kertoo MLL:n auttavien puhelin- ja nettipalveluiden suunnittelija Satu Tallgren.

Sinkkonen: 7-vuotias on altis vaaratilanteille

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan pientä koululaista ei missään tapauksessa saa jättää yksin koko päiväksi.

– Tiedän muksuja, jotka vakuuttavat, että he pärjäävät hyvin ja heistä on vaan kivaa jäädä kotiin, mutta sitten he ovat kaikista rapsahduksista ihan kauhuissaan.

Sinkkonen muistuttaa, että seitsemänvuotiaat ovat vielä kovin pieniä ja impulsiivisia. Hänen mielestään yhdeksänvuotiastakaan ei pitäisi jättää pitkiksi ajoiksi yksin.

– Mitä hyvänsä voi sattua. He yrittävät laittaa keittiössä ruokaa, mutta ovat vielä hirveän lapsellisia. Tai sitten he voivat sählätä netissä. Monenlaisia asioita voi tapahtua, myös oikeita vahinkoja ja vaarallisia tilanteita.

Leirit eivät sovi kaikille

Sinkkonen kehottaa kuitenkin vanhempia harkitsemaan tarkkaan, sopiiko leirielämä lapselle.

– Seitsenvuotias on aika pieni olemaan viikon erossa vanhemmista. Miettisin, onko hänellä aiempia kokemuksia yökylässä olemisesta, ja miten ne ovat sujuneet. Leiri voi olla kiva juttu, jos sinne mennään vaikka isoveljen tai kaverin kanssa, mutta pitää varautua myös siihen, että pieni lapsi itkeä tursuaa ja hänet pitää hakea pois. Silloin lasta ei missään nimessä saa moittia itkupilliksi!

Vanhempien täytyy arvioida, onko lapsi riittävän kypsä olemaan leirillä. Lapsen kanssa voi keskustella asiasta, mutta hänen ei pitäisi itse joutua tekemään päätöstä.

– Lapselta ei kysytä, että varmaan sinä nyt selviät täällä, eikö niin? Silloin lapsi kokee, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin vastata, että kyllä minä selviän. Siitä ei pidä tehdä lapselle painolastia. Pitkäkestoinen stressi on lapselle vahingollista. Vanhempien pitää tuntea, mitä lapsi kestää, Sinkkonen sanoo.

Sinkkonen suosittelee, että myös päiväleireillä vanhemmat ovat ensimmäisenä päivänä paikalla katsomassa, miten lapsi pärjää.

– Lapsella olisi myös hyvä olla tuttu kaveri tai sisar mukana. Omat lapseni ovat jo aikuisia, mutta luontoleiri hyvän kaverin kanssa oli tosi kiva juttu.

"Räätälöityjä ratkaisuja"

Sinkkonen kannustaa vanhempia lyömään viisaat päänsä yhteen, kun he miettivät lapsille ohjelmaa kesän ajaksi. Tutut perheet voivat yhdessä järjestää hoitajan jonkun kotiin ja jakaa kustannukset. Apuun voi pyytää myös isovanhempia ja kummeja.

– Voidaan tehdä myös räätälöityjä ratkaisuja, että aamupäivän lapsi on leikkipuistossa ja saa siellä soppaa, kunnes puoliltapäivin mummo hakee luokseen. Semmoista soittelua ja järjestelyä se on.

Vanhempien työteho laskee, jos työnantaja ei jousta

Jos vanhemmilla ei ole omaa verkostoa, jonka kanssa hoitoasiat järjestää, eikä sopivaa leiriä tai kerhoakaan löydy, lasten kesälomat voivat aiheuttaa paljon huolta. Viime kädessä työnantajan pitäisi tarvittaessa joustaa lomien yhteensovittamisessa, sanoo Sinkkonen.

– Kyllä siinä kuitenkin vanhempien työteho laskee, jos tunnin välein soitellaan kotona olevan lapsen kanssa ja ollaan huolissaan.