1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvistä suurin osa kaatuu koiran haukkuun

Koiran haukku ohjaa valtaosan Pohjois-Suomen hirvestäjistä saaliin luo. Kainuussa hirvistä peräti 96 prosenttia kaatui koiran haukkuun viime syksynä. Poronhoitoalueelle halutaan lisää yhteistyötä metsästäjien ja poronhoitajien välille.

Kotimaan uutiset
Hirvikoira haukkuu hirveä
Yle

Viime syksyn jahtikaudella hirvistä enää yksi kuudesta kaatui Pohjois-Suomessa ilman hirvikoiran apua. Tuoreen selvityksen mukaan vain Ylä-Lapissa koirien käyttö hirvenmetsästyksessä on vähäisempää kuin muualla pohjoisessa.

Kainuussa hirvistä 96 prosenttia kaatui koiralle, kertoo Metsähallituksen tuore selvitys.

Metsähallitus sai vastauksen hirvikoirakyselyyn viime syksynä yli 800:lta hirvenmetsästyksen johtajalta ja alueluvan haltijalta.

Koirat yleistyneet kymmenessä vuodessa

Hirvien metsästys koirahaukkuun on räjähdysmäisesti lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Eikä kehitystä pidetä huonona, sanoo Metsähallituksen ylitarkastaja Ahti Putaala.

- Se on ollut osittain välttämätöntä kehitystä. Metsästäjäkunta ikääntyy ja vanha perinteinen ajometsästys väistyy. Takavuosina hirvikanta on ollut varsin korkea, jonka vuoksi on ollut tarpeen leikata kantaa. Hirvikoira on tässä työssä ollut välttämätön apu, Putaala sanoo.

Metsästäjät ovat sopeutuneet hyvin koirien läsnäoloon metsästyksessä. Selvityksen mukaan yli 70 prosenttia metsästäjistä sanoo, ettei metsästyksen mielekkyys ole kärsinyt koirien lisääntymisen vuoksi lainaan, tai vain hyvin vähän.

Yksi ongelma hirvenmetsästyksessä on tällä hetkellä tiedon heikko kulku metsästysseurueiden välillä.

- Lähes puolet hirviporukoista ei pidä yhteyttä toisiinsa metsästyksen aikana, vaikka meidän lupaehdoissa sitä edellytetään, toteaa Metsähallituksen eräsuunnittelija Timo Eskola.

Ylitarkastaja Ahti Putaalan mukaan on mahdollista, että aluelupaehtoja tarkastetaan, jotta metsästysseurueiden metsästysmoraali entisestään paranisi, muun muassa yhteydenpidossa.

Porot kiinnostavat koiria

Viime syksyn metsästystilastojen mukaan kaksi kolmesta hirvikoirasta lähtee myös porojen perään. Ahti Putaala sanoo, että asiaan haluavat korjauksen sekä poronhoitajat että metsästäjät.

- Muun muassa viime vuodesta lähtien kaikille hirviporukoille on lähtenyt yhteystiedot alueen poroisännistä. Metsästäjiä kehotetaan ottamaan selvää missä poronhoitotöitä tehdään metsästyksen aikana. Näin vältetään menemästä ja hajottamasta porotokkia. Siellä saattaa mennä päivien työ poroisänniltä hukkaan, jos koirat tulevat töitä häiritsemään, Putaala sanoo.

Lue seuraavaksi