1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Sibelius valtaa syntymäkaupunkinsa juhlavuoden kymmenin konsertein ja tapahtumin

Sibelius 150 vuotta -juhlavuosi tuo säveltäjämestari Jean Sibeliuksen tuotannon ja elämän ainutlaatuisen laajasti esille Hämeenlinnassa. Tulossa on myös kansainvälisen tason sävellyskilpailu sekä Wetterhoffin taloon pysyväksi jäävä Sibeliuskeskus.

musiikki
Erkki Korhonen, taustalla Sibelius-karikatyyrihahmo
Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnassa juhlavuoden ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) on ensi vuonna kuutisenkymmentä konserttia ja viljalti oheistapahtumia, iloitsee Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön johtaja Erkki Korhonen.

– Täällä kuullaan Sinfonia Lahden soittamana kaikki sinfoniat, sitten muita orkesteriteoksia, pianoteokset, kamarimusiikkiteokset, laulut, kuoroteokset, kaikki. Mikä on ainutlaatuista maailmassa: teemme koko kaupunki yhdessä tätä juhlavuotta, virkamiehet, poliittiset päättäjät, taidelaitokset, oppilaitokset, kolmas sektori, seurakunta kaikki yhdessä ja se on minusta hieno asia ja ainutlaatuista täällä. Sitten kun Hämeenlinnassa toimeen tartutaan, niin sitten tartutaan!

Juhlavuosi näkyy ja kuuluu koko kaupungissa koko vuoden. Ohjelma on jaksotettu vuodenaikojen mukaan: Sibeliuksen talvi, kevät, kesä, syksy sekä syntymäpäiväajan juhlallisuudet joulukuussa. Luvassa on tähtivieraita, kuten maailman parhaaksi baritoniksi mainittu Gerald Finley maaliskuussa ja Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky. Mezzosopraano Monica Groop esiintyy helmikuussa ja Tampere Filharmonia tulee vierailulle Santtu-Matias Rouvalin johdolla maaliskuussa.

Juhlavuoteen kuuluu myös laaja oheistapahtumien kirjo. Hämeenlinnassa on jo nähty erilaisia Sibelius-fantasiaesityksiä, ja uutena on luvassa Jääfantasia Ritari-areenalla ja Vesifantasia Ahveniston maauimalassa, tietysti Sibeliuksen musiikkiin. Myös kansainvälinen kuumailmapallotapahtuma, Sibelius-tanssikilpailu, maratonjuoksu ja puistopiknik mahtuvat mukaan.

– Oheistapahtumia tulee koko ajan lisää, eri järjestöt ja toimijat tekevät omasisältöistä ohjelmaa eli tämä on kaupunkifestivaali jota me teemme meille, ja yllätyksiä varmasti vielä syntyy, innovaatioita ja elämyksiä, uskoo Korhonen.

Matkailua ja ylpeyttä Hämeenlinnasta

Erkki Korhonen toivoo juhlavuoden kirittävän Hämeenlinnaa maailman matkailukartalle.

– Tiedämme jo nyt, että tänne on tulossa ulkomaisia vieraita muun muassa Iso-Britanniasta, Yhdysvalloista ja Japanista. Toivottavasti tämä olisi alku sille, että Hämeenlinnasta tulisi turistikohde, täällä on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Sibeliuksen kautta pystymme kertomaan siitä myös muille Suomessa ja myös maailmanlaajuisesti.

Juhlavuosi myös kohottaa hämeenlinnalaista itsetuntoa ja ylpeyttä kotikaupungista ja sen suuresta pojasta.

– Sibelius on syntynyt Hämeenlinnassa, ensi vuonna juhlitaan syntymää, ja samalla hämeenlinnalaiset oppivat olemaan ylpeitä ja löytämään niitä hienoja asioita, mitä täällä on, korostaa Korhonen.

Juhlavuosi tietää muutoksia myös katukuvaan: suunnitelmissa on muun muassa juhlalippuja ja -viirejä.

Sibeliuskeskus jää pysyväksi

Hämeenlinnassa on jo entuudestaan Sibeliuksen syntymäkoti, joka avattiin museona jo vuonna 1965. Sen ympäristön kunnostus on tulossa poliittisten päättäjien harkittavaksi lähiaikoina. Juhlavuosi tuo kaupunkiin myös uuden, pysyväksi kaavaillun käyntikohteen, Sibeliuskeskuksen Wetterhoffin taloon.

– Sibeliuskeskuksen rooli on siinä, että meillä ei ole ollut paikkaa, mistä ostaa juhlavuoden tuotteita, paikallisia ja tavaramerkkituotteitakin. Tällainen haluttiin saada aikaan, ja se on myös infokeskus, ja lapsille, nuorille ja aikuisillekin elämyskeskus, missä voi päästä mukaan Sibeliuksen musiikkiin - vaikkapa siihen, mitä on säveltäminen, kuvailee Korhonen.

– Vastaava on Varsovassa eli Chopin-museo, joka avattiin vuonna 2010. Se oli meille esimerkkinä, että tällainen meillekin.

Sävellyskilpailu kiinnostaa jo

Säveltäjän juhlavuosi ei olisi täydellinen ilman sävellyskilpailua. Kilpailuun on jo lähetetty kymmeniä sävellyksiä.

– Nythän juhlitaan säveltäjää, ja ajateltiin, että miten jatkuvaa luovuutta voisi tuoda esille, niin päädyttiiin järjestämään ensimmäinen kansainvälinen Jean Sibelius -sävellyskilpailu. Tällainen kansainvälisen luokan iso sävellyskilpailu meiltä Suomesta puuttuu.

– Se toteutetaan kolmena sarjana, pianosarja, viulusarja ja kuoroteosten sarja. Tuomariston puheenjohtaja on Kaija Saariaho, ja tämän hetken parhaita säveltäjiä on tuomaristossa. Toivotaan hienoja teoksia, jotka jäävät elämään seuraaviksi sadoiksi vuosiksi. Saa nähdä löytyykö sieltä mestariteoksia, toivottavasti niin käy, kertoo Erkki Korhonen.

Lue seuraavaksi