Tekijänoikeudet eduskunnassa

Eduskunnan sivistysvaliokunta on järjestänyt julkisen kuulemisen tekijänoikeutta koskevasta kansalaisaloitteesta. Aloite sai kannatusilmoituksia lähes 52 000 kappaletta.

kulttuuri
Kitaristi.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskunnan sivistysvaliokunta on kuullut asiantuntijoita kansalaisaloitteesta, jolla olisi tarkoitus korjata voimassa olevan lainsäädännön nähdyt ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta. Esityksen tarkoitus ei ole muuttaa tekijänoikeuksien alaisen sisällön lataamista lailliseksi.

Esitys pyrkii myös parantamaan artistien ja muiden sisällöntuottajien asemaa sekä uusien verkkoteknologiaan perustuvien palveluiden kehittämistä.

Ehdotuksella halutaan kansalaisten ja artistien välisen vastakkainasettelun purkamista ja rakentavan keskustelun herättämistä tekijänoikeuslainsäädännön jatkokehittämisestä.

Sivistysvaliokunnan kuulemisessa kansanedustajat totesivat aloitteen sisältävän ristiriitaista tietoa. Kuultiin myös arveluja siitä, että esityksen tavoitteena on helpottaa tai jopa laillistaa piratismi Suomessa.

Aloitteen esittäjien mukaan kyseessä on aito ja avoin joukkoistamishanke, jolla on tarkoitus päästä eroon amerikkalaistyylisistä, valtavista korvausvaatimuksista. Pilvipalveluita on syytä jahdata, ei tavallisia ihmisiä.