1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä kaavailee rangaistusta kaksoiskansalaisuuden salaamisesta

Kaksoiskansalaisuuden salaamisesta kaavaillaan sakkorangaistusta tai yhdyskuntapalvelua. Venäjän viranomaiset tunnustavat tällä hetkellä kaksoiskansalaisuuden vain kahden maan – Tadzhikistanin ja Turkmenistanin – kesken. Muiden maiden kaksoiskansalaisuus ei ole lainvoimainen Venäjällä.

Ulkomaat
Venäjän passeja pöydällä valokuvattuna 15. huhtikuuta 2014.
Max Vetrov / AFP / Lehtikuva

Venäjän duumassa valmistellaan lakia, jonka tarkoituksena on tiukentaa kaksoiskansalaisten valvontaa. Lakialoitteen mukaan kaksoiskansalaisuuden omaavan venäläisen tulee ilmoittaa toisen maan kansalaisuudestaan maahanmuuttovirastoon kuukauden sisällä sen saamisesta.

Jättämättä tehdystä ilmoituksesta uhkaa 200 000 ruplan eli reilun 4 100 euron sakkorangaistus tai 400 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Aloitetta Venäjän duumassa käsitellyt perustuslakivaliokunta on antanut tukensa lakiprojektille. Valiokunnan puheenjohtajan Vladimir Pliginin mukaan lakiehdotusta tulee vielä muokata niin, ettei se johda perusteettomiin rangaistuksiin.

Lakia odotetaan duuman ensimmäiseen käsittelyyn jo huomenna keskiviikkona. Lain työstäminen sai alkunsa Venäjän parlamentissa maaliskuun lopulla Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen duumanedustajan aloitteesta.

Putin kannattaa seurantaa

Presidentti Vladimir Putin on tukenut aiemmin ideaa kaksoiskansalaisten seurannan tiukantamisesta.

– Meidän täytyy ja meillä on täysi oikeus tietää, kuka asuu Venäjällä ja mitä he tekevät, Putin lausui maaliskuussa. Presidentti Putinin mukaan valtion tulee huolellisesti seurata, ettei intressien välistä ristiriitaa synny, kun venäläiset saavat oleskeluluvan tai kansalaisuuden toisessa maassa. Putin on korostanut, ettei tarkoituksena ole täysin estää venäläisten mahdollisuutta toisen maan oleskeluluvan tai kansalaisuuden saamiseksi.

Lakiehdotusta kaksoiskansalaisuuden ilmoittamisvelvollisuudesta on kritisoitu Venäjän halusta tiukentaa kansalaistensa valvontaa ja keinosta tukahduttaa toisinajattelijoita.

Venäjän viranomaiset tunnustavat tällä hetkellä kaksoiskansalaisuuden vain kahden maan – Tadzhikistanin ja Turkmenistanin – kesken. Muiden maiden kaksoiskansalaisuus ei ole lainvoimainen Venäjällä.

Toisen maan kansalaisuuden saaminen ei ole rangaistava teko Venäjällä. Maassa on kuitenkin voimassa laki, joka estää muiden maiden kansalaisuuden korkeissa viroissa työskenteleviltä valtion virkamiehiltä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 Suomen kansalaisuuksia myönnettiin 2480 Venäjän kansalaisille. Valtaosa Suomen kansalaisuuden saaneista säilyttää entisen kansalaisuutensa. Suomessa asuu tällä hetkellä noin 30 000 Venäjän kansalaista.

Ukrainan kriisin aikana Venäjällä on jo tehty muutoksia maan kansalaisuusasioita koskevaan lainsäädäntöön. Huhtikuussa Venäjän duuma hyväksyi lain, joka helpottaa maan kansalaisuuden saamista. Ehtoina kansalaisuuden saamiseksi on venäjänkielen osaaminen ja luopuminen nykyisestä kansalaisuudesta.

Lue seuraavaksi