Koivu kiusaa allergikkoja – siitepölyä runsaasti ilmassa vielä ensi viikollakin

Kevään viileä sää on pitkittänyt koivun kukintaa. Suurimmat lukemat mitattin jo huhtikuun lopussa. Siitepölyä riittää ainakin vielä ensi viikolle saakka.

siitepöly
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Koivun runsas ja pitkittynyt siitepölykausi kiusaa allergikkoja. Kausi on arviolta toiseksi pahin yli 10 vuoden seurantajakson aikana.

Yleensä koivun kukinta kestää noin kuukauden verran, mutta oikein lämpimillä keleillä koivun kukinta saattaa olla ohi jo viikossa. Tämän kevään kukintaa on venyttänyt parin viikon ajan jatkuneet viileät säät.

– Kukinta ei ole edennyt niin kuin se olisi lämpimässä säässä edennyt, kertoo Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin tutkija Juha Jantunen.

Suurimmat lukemat mitattiin jo huhtikuun lopussa ja vieläkin siitepölyä riittää. Jantunen kertoo, että norkoissa on siitepölyä vielä runsaasti. Ilman lämmetessä viimeiset siitepölyt lähtevät ilmaan.

– Tulevana viikonloppuna ja vielä ensi viikollakin on erittäin runsaasti siitepölyä ilmassa. Jos on kuivaa ja tuulista, niin maasta ja katoilta voi lähteä sitä vanhempaa siitepölyä ilmoille, eli kyllä sitä vielä riittää, kertoo Jantunen.