Taidetta tehdään muiden töiden ohessa

Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistuvilla kuvataideopiskelijoilla on edessään vapaan taiteilijan tai freelancerin tulevaisuus. Muita töitä pitäisi löytyä ainakin aluksi leivässä pysymiseksi. Opiskeluala kiinnostaa nuoria edelleen.

kulttuuri
Mari Liimataisen "Explain Yourself" -grafiikkainstallaatio
Yle/Kare Lehtonen

Imatran taidemuseossa on paraikaa esillä tänä keväänä valmistuvien kuvataiteilijoiden opinnäytetöiden näyttely. On erilaisia grafiikan tekniikoita, maalauksia, veistoksia, valokuvia sekä tila-, ääni- ja videoinstallaatioita. Nyt näytteillä on jälkimmäinen satsi yli kolmenkymmenen valmistuvan töistä.

Paula Humberg on kuvannut linssittömällä neulanreikäkameralla kasvitieteellisiä puutarhoja Suomessa ja ulkomailla.

- Innostuin neulanreikäkamerasta tosi paljon opintojen aikana. Sillä saa sellaista jälkeä kuin haluan. Tulee sellaista utuista, jossa kuitenkin syväterävyys on äärimmäisen laaja, selittää valintaansa valokuvaukseen erikoistunut Humberg. Seuraavaksi hän jatkaa biologian opintojaan.

- Voisin ehkä tehdä omia biologian tutkimuksia ja käyttää työssä kuvataiteen keinoja, hän suunnittelee.

Laura Korsulaisen pääaine on grafiiikka, jota hän tuli opiskelemaan Imatralle neljä vuotta sitten erityisesti opinahjon hyvän grafiikan maineen takia. Katumista ei ole ollut, vaikka tulevaisuus on täysin auki.

- Töiden ohessa taidetta tehdään, en kuvittele, että se heti leiville löisi. Eikä sitä pelkästään rahasta tehdä. Jos joku pitää töistäni, siitä saa lisää intoa jatkaa, pohdiskelee Korsulainen.

Alkava kesä kuluu hänellä tuttavien lasten hoitajana Imatralla.

Lahjakkuudet kyllä poimitaan esiin

Imatralaiset kuvataideopiskelijat ovat saaneet opinnäytetöilleen arviointia myös talon ulkopuolelta. Imatralla tänä vuonna vieraillut Mäntän taideviikkojen toiminnanjohtaja Tiina Nyrhinen pitää otetta hyvänä ja monipuolisena. Ammattikorkeakouluilla on hänen mielestään tärkeä rooli kuvataiteilijoiden polulla.

- Täällä tekeminen on käytännönläheistä ja opiskelija voi kokeilla kaikkia tekniikoita. Seuraava ja korkein aste on sitten Kuvataideakatemia, jonne toivon täältäkin jatkettavan, sanoo Nyrhinen.

Mäntän kuvataideviikoillekin voisi olla vientiä nyt valmistuvista.

- Täällä tehdään hyvää työtä, ja joukossa on kiinnostavia taiteilijoita, joita näkisi mielellään Mäntässäkin. Ainahan voin vinkata näyttelyn kuraattorille.

Nyt Imatralta valmistuu vielä suuri kuvataiteilijoiden vuosikerta. Aloituspaikkojen määrä on sittemmin pudotettu Imatran toimipaikassa 20:een samalla kun paikkoja on karsittu ympäri maata alan huonon työllistävyyden takia.

Tämän kevään yhteishaussa yhtä paikkaa kohden oli Saimiassa neljä ensisijaista hakijaa, saman verran kuin ennenkin. Tiina Nyrhinen ei usko, että suuret lahjakkuudet jäävät vaille opiskelupaikkaa.

- Kyllä ne valitsijat näkevät, keillä on kykyjä.